Şaşı Bebekte Göz Tembelliği

Hem göz tembelliği hem de şaşılık birlikte düzeltilmeli. Asla sağlam göz kapatılmamalı.

Şaşılıkta en önemli sorun göz tembelliğidir. Göz tembelliğini düzeltmek şaşılığın da düzelmesini sağlayacak, bebeği ameliyattan kurtaracaktır.
*Görmeme şaşılık nedenidir.
*Şaşılık görmemeyi de artırır.
*Görme gayreti şaşılığı çoğaltır.
Yapısal bozukluk ve kas hatalı şaşılık oranı çok azdır. Görme bozukluğu en önemli şaşılık nedenidir.
Neden görme bozulur?
a.Fonksiyonların gelişmesinde gecikme: Fonksiyonların gelişmekteki gecikmesi göz sistemini alt üst etmektedir göz dengelerini bozmaktadır.
b.Shut off: Gözle beyin arasındaki iletişimin geçici veya kalıcı olarak tıkanmasıdır. Sinir uyarımı gecikebilir, tekleyebilir, tıkanabilir.
c.Bebek uyum yapmıyor, gördüğü ile yetiniyor. Bu en önemli göz tembelliği nedenidir. Görüntü gören noktaya silik düşmektedir. Mutlaka uyum egzersizleri yapılarak uyum düzene konmalıdır. Gözü kapatmak uyum düzenini tümden bozar.
d.Bebek odaklamıyor: Bebek gördüğü ile yetiniyor, çünkü fazlasına ihtiyacı yok. Odaklama da yapmıyor. Odaklamamak gören noktada görüntüyü netleştirmemek demektir, en önemli göz tembelliği nedenidir. Bebeğe odaklama egzersizleri yapılmalıdır. Sağlam gözü kapatmak odaklamayı da yeterince geliştirmez.
e.Uyum konverjansın iş birliği içinde çalışması yok: Uyum kameranın her mesafeyi netleştirmek için yaptığı zumun gözdeki karşılığıdır. Konverjans baktığınız noktada iki gözü toplamadır. Bir birim uyum yapma 3 birim içe dönme yapar. Bu ikisinin iş birliği içinde çalışmaması en önemli göz tembelliği nedenidir. Göz doktoru egzersizle bunu sağlamalıdır. Gözü kapatmak bu düzeni daha da bozmak demektir.
Sonra şaşılık gelişiyor
Görmemezlik şaşılığı doğuruyor. Şaşılık göz tembelliğini artırır. Olay şöyle gelişir:
Çift görme: (Diplopi): Bir göz karşıya bakarken diğer gözün farklı alana bakması çift görmeye neden olur.
Supressiyon: Beyin çift görmeyi gidermek için kayan gözün görüntüsünü siler. (Supressiyon) Supressiyon bu dönemde tedavi edilirse göz tembelliği dönemine geçmez. Supressiyon iki göz açıkken vardır, bu nedenle gözü kapatmak supressiyonu gidermez, özel uygulamalar gerekir. 
Ekzantrik fiksasyon: Kayan gözde görüntü %40-75 vakada gören nokta dışındadır. Burası %40 daha az görür. Sağlam gözü kapatmak görüntüyü gören noktaya getirmez özel tedaviler gerekir. Düzeltilmedikçe görme de yeterince düzelmez.
Göz tembelliği (Ampliopi): Supressiyon tedavi edilmezse göz tembelliği gelişir.

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert