Mükemmel Görme

Görme değil mükemmel görme. Net değil daha net görmelisiniz. Mükemmel görme yaşamın tadıdır.

     GÖRME DEĞİL MÜKEMMEL GÖRME
      İki arkadaş, ikisinin de her iki gözü 10/10 görüyor. Ama biri daha net görüyor, diğerinin göremediği şeyleri de görüyor. Bazıları az gördüklerinden habersizler. Gözünde netlik azlığı vardır.  Herkes aynı görüyor zanneder.  Sizin de daha net, daha ayrıntılı, daha berrak görme şansını olabilir.  Mükemmel görmede konu başlıkları şöyledir:
     Gözlüksüz görme: Mükemmel görmede hedef gözlüksüz görmedir. Gözlükle düzelebilen görme kusurları oluşmasının önüne geçilmelidir. Miyop ilerlememeli, yakın görmemezlik olan hipermetrop’un uzakta da kullanılması gerekliliği önlenmelidir. Astigmat giderilmelidir.
     Astigmatsız görme: Astigmatsız görme mutluluktur. Astigmat netlik azlığına neden
olur. Gözlük de taksa yeterince net görme sağlanmaz. Astigmat küçük yaşlarda egzersizle giderilebilir ve mutlaka da giderilmelidir.
     Gözlük varsa: Gözlük varsa gözlükle mükemmel görmeye yakın görme sağlanmalıdır. Bu nasıl sağlanır?
*Gözlüğe bağımlılığın önüne geçilmelidir.
*Düşük numara ile görme sağlanmalıdır.
*Gözlük vermek bir sanattır, her göz doktorunu sanatkâr zannetmeyin.
*Mükemmel görme mükemmel gözlükle sağlanır. Bu kaliteli cam, uygun optik merkez, bombe, verteks ve pantoskopik açı ile sağlanır.
     Beyinde görme merkezi: Beyinde görme merkezinin hücreleri birçok göz hastalığında sayısı ve büyüklüğü azalabilir. Bu net görmeme, az görme demektir. Egzersizle bu hücrelerin sayısı artırılabilir ve normal fonksiyonlarına kavuşturulabilir.
     İki gözle tek görme (Binoküler görüş) : Sağ ve sol gözden gelen görüntülerin beyinde birleştiği, eş zamanlı algılanan, eksikliklerin görüntü tamamlaması ile giderildiği, derinliği olan sağ ve sol gözde 10/10 görmedir.
     İki gözünü kullandırmak: Genelde bir göz daha fazla kullanılır. Bu göz daha net görmektedir ve hasta bir gözünü daha fazla kullandığından habersizdir. İki gözün de eş değerde kullanılması mükemmel görmenin mutlak gereğidir ve iki gözün görüntüsü üst üste gelirse daha net görürüz.
     Füzyonu güçlendirmek: Sağ ve sol gözden gelen görüntüler beyinde üst üste gelirse net görürüz. Füzyonun gücü normal düzeylerde olursa daha net görürüz. Az olursa göz yorulunca füzyon bozulur. Füzyon gücü kolaylıkla ölçülebilir. Egzersizle füzyon güçlendirilerek normal düzeye çıkarılabilir.
     Eş zamanlı algılamak: İki göz aynı anda algılarsa net görürüz. Çok küçük göz kamaları bile eş zamanlı algılamayı bozar. Belirlenmesi kolaydır, egzersizle tedavi edilebilir.
     Görüntü tamamlama (NRC) : Gözün yapısı nedeniyle görmeyen noktaları vardır, göz bunları tamamlar. Görüntü tamamlama azalabilir, bozulabilir. Bunların belirlenmesi ve tedavisi gerekir
     Stereoskopik (3 boyutlu) görmeyi artırmak: Stereoskopik görme bozukluğu net görmeme nedenidir. Egzersizle 3 boyutlu görme geliştirilerek daha net görme sağlanabilir.
     Uyum: Göz uzaktaki veya yakındaki eşyaları görmek için kameradaki zum mekanizması benzerini göz içindeki lens ve çevresindeki siliyer kasla gerçekleştirir. Mükemmel görmede uyum ne güçlü olmalı, ne de gevşek veya gecikmiş olmalıdır. İki göz arasında numara farkı varsa bu farklı uyum gücü demektir, egzersizlerle eşitlenmelidir.
     Konverjansı artırmak: Yakına bakarken iki gözü aynı noktada toplayamamak net görme azlığına neden olur. Hasta gözünü tek tek kullanır. Bu net olmayan görme demektir. Kolay belirlenir ve egzersizle düzelir. Diverjans gözlerin dışa doğru aynı anda hareketidir ve kusursuz olmalıdır.
     Uyum konverjans ahengi: Yakına bakarken uyum yaparız aynı zamanda gözler içe doğru döner. Gözün uyum ve konverjans fonksiyonları iş birliği içinde ve bir denge içinde çalışır. Bu denge mükemmel görme için önemlidir.
     Odaklama: Kamera otofokus yapar, görüntü üzerine odaklanır ve onu netleştirir. Gözün yetersiz odakladığını düşünün. İyi odaklayamayan göz de netlik azlığı vardır, bu odaklama egzersizi ile düzeltilebilir. Gözler arası numara farkı en önemli odaklama bozukluğu nedenidir.
     Merkezi ve periferik (Çevresel) görme: Mükemmel görmede gözün bu iki özelliği de yerli yerinde kullanılmalı, ikisi de geliştirilmelidir.
     Persepsiyon: Algılama bozukluğu, algılama yetersizliği net görmeme nedenidir. Algılama hızının azlığı söz konusudur. Algılama egzersizleri ile persepsiyon geliştirilebilir.
     Küçük kaymalar: Görme ekseninde 2-3 derecelik bir sapma gözü tek tek kullanma, beyinde görüntülerin birleşmemesi, görüntü tamamlama. 3 boyutlu görmede yetersizlik demektir.
     Ekzantrik fiksasyon: Görüntü gören noktaya düşerse net görürüz.  Gören nokta dışı az görür. 5? bir sapma önemli bir görmeme nedenidir.
     Central supressiyon: Gören nokta önündeki ufak gölgelenmeler net görmeme nedenidir ve çok kolay belirlenebilir. Egzersizle gölgeleme ortadan kaldırılarak daha net görme sağlanır.
     Kontrast duyarlılık: Çizgiler arası zıtlığın belirgin olması net görmenin temelini
oluşturur. normal görenlerde de kontrast duyarlılık azalır. Her iki göz 10/10 görür ama netlik azlığı vardır. Kontrast duyarlılık derecesi ölçülebilir ve azlığı durumunda tedaviye alınabilir.   
     Karanlık adaptasyon: Karanlık adaptasyon bozukluğu net görmeyi bozar.Gözde oluşan değişik rahatsızlıklar karanlık adaptasyonunu bozar. Böyle kişiler ışıklı ortamdan loş bir alana girince duraklarlar. Gece görüşü egzersizle geliştirilebilir özellikle miyop hastlar için.
     Gözyaşı: Mükemmel görmede gözyaşı yeterli olmalıdır. Az veya çok gözyaşı, gözyaşı içindeki maddelerin yetersizliği, kirpik dibi iltihabı, alerji mükemmel görmenin önündeki engellerdir.
     Dominant göz: Gözlerden biri baskındır (dominant) ve daha iyi görür. Mükemmel görmede iki gözü de baskın yapmak vardır, bunu egzersizlerle geliştirebilirsiniz.
     Uzakta da yakında da: Gözle ilgili her fonksiyonu uzak için de yakın içinde de değerlendirmek gerekir ve ikisinin de mükemmel olması gerekmektedir.
     Siz de mükemmel gördüğünü düşünenlerden misin?
   

 

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert