ASTİGMATTA GÖZLÜKSÜZ GÖRME
Astigmat göz ön merceği korneanın ve daha az olarak göz içindeki lensin eğriliğine bağlı yamuk görmedir. Astigmat miyop veya hipermetrop olur. Gözün ön arka çapı normalden kısa ise artı (Hipermetrop astigmat), uzun ise eksi (miyop astigmat) ortaya çıkar.
ASTİGMAT NEDEN DÜZELTİLMELİ?
Gözlükle görme normal göz gibi mükemmel görmeyi sağlamaz. Astigmatın gözlükle düzeltilmesinde görme daha yetersizdir. Astigmatın yüksek tutulması çukur gösterir, bastığınız yeri tam görmeme sonucu tökezlemeye neden olur. Hasta başım dönüyor der. Yakını okurken rahatsız olur. Ama bebek ve çocuk bunu ifade edemez, bu sıkıntıya katlanır. Astigmatın 2/3 ü verilerek bu sıkıntılar giderilebilir.
Astigmat önemli göz tembelliği nedenidir. İnatçı ve tekrarlayan göz tembelliğinde 1.5 numara üzeri astigmat vardır. Artı numaralı çocuklarda görme gayretiyle düzeltilememesi nedeniyle şaşılık ortaya çıkmasına neden olur.
Bankacıların, mimarların, gün boyu bilgisayar başında olanların astigmatın mutlaka düzeltilmesi gerekmektedir.
FARKLI BİR YÖNTEM: EGZERSİZLE ASTİGMATI DÜZELTME
Bates yönteminden oldukça farklı bir uygulamadır. Bates’ e göre görmemezlik zihni bozukluk sonucudur, göz sadece duyu organıdır. Bates olayı zihinde düzeltmeyi hedeflemektedir.
Egzersizle astigmat düzeltme uzak doğu yöntemidir. Çoğu Bates uygulayıcısı da kitaplarına eklemiştir. Zihinsel değil fiziksel bir tedavi uygulamasıdır.
Olayın teknik yönü: Astigmatta göz kasları arasındaki dengenin bozulması gözde yamulmaya neden olur. Kornea ve lens kırışır, astigmat oluşur. Gözün ön arka çapının normalden kısa olursa art, uzun olursa eksi astigmat ortaya çıkar. Astigmat 90 veya 180 derecelerde olur. Oblik kaslardaki gerdirmelerin fazla olması eksenin 45 veya 135 eksenlerinde olmasına neden olur. Çoklu kasların gerdirmesi astigmatın diğer eksenlerde de olmasına neden olur.
ARTI VEYA EKSİ ASTİGMATTA FARKLI UYGULAMALAR
Gözlüksüz görme miyopta hipermetropta farklı bir uygulamayı gerektirir. Miyop veya hipermetrop astigmatta da farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Miks astigmat hem yakını ve hem de uzağı görmez. Hem artının hem de eksinin bulunduğu miks astigmatlar çok farklı uygulamalar gerektirir.
DOĞUŞTAN ASTİGMAT OLDUKÇA AZ
Göz top gibi değil hafif yumurta gibidir. Hipermetrop doğuştan gözün top gibi olması yani ön arka çapının kısa olması sonucudur. Bebeğin görme gayretine girmesi göz dış kasları arası dengeyi bozar astigmat oluşur. Bu tedavi edilmezse kalıcı olur. Astigmat göz tembelliği nedenidir. Görme gayreti artı ve eksi Sferik değeri düzeltirken astigmatı telafi edemez. Unutmayın, astigmatta gözlük de takılsa yeterli netlik sağlanmaz.
BEBEKLERDE DE ASTİGMAT AZ
Bebekler görme gayretine girmez gördükleri ile yetinir. Bu göz küresi üzerine baskı olmaması demektir. Miyop da zaten okul çağında başlar ve ilerler. Okul stresi, yakın okuma anında göz üzerine baskı miyop’ u ortaya çıkartır ve ilerletir.
BEBEKLER ÇOK ŞANSLI ÇOCUKLAR ŞANSLI
Astigmat egzersizlerinde 3 yaş altı bebekler çok şanslıdır. Kaslar arası dengesizlik sonucu gözde yamulma söz konusudur. Top gibi göz sizin fark edemeyeceğiniz kadar az yamulur ama göz ön merceği kornea’ da hafif kırışma yapar. Bu görmeyi bozar, farkına varılmazsa gözde tembellik oluşturur. Astigmat gözlük de taksa yeterince net görmez.
Astigmat kolay egzersizlerle düzelir. Egzersizle göz üzerindeki baskılar ortadan kaldırılır, kaslar arası denge kurulur.
Mutlaka ve mutlaka 12 yaş altındaki astigmatlı çocuklarda uygulama önerilmektedir.
12 YAŞINDAN SONRA
Astigmat tedavisi yaptırmalı mıyım? Yaşınız ne olursa olsun astigmat egzersizlerini uygulamalısınız. Günlük yarım saatlik bir egzersiz yarar sağlayacaktır. Bu konudaki egzersiz kitabı ile bunu sağlayabilirsiniz.