Egzersizle Göz Yorgunluğunu Gidermek

Göz yorgunluğu egzersizleri bilinçli ve altında yatan nedene göre yapılmalıdır. Yakın çalışması olanlar mutlaka uygulamalıdır.

      GÖZ YORGUNLUĞU EGZERSİZLERİ
      Gözlük verilip gönderilen bir ülkede aşağıdakileri yazmanın ne anlamı var diye düşünüyorum. Hangi göz doktoru bu durumları belirleyecek ve düzeltmek için uygulama yapacak? Bunlar hastaya muayene için daha fazla zaman gerektirir. Bunlar göz hekiminin tanı koyarken bu konuda deneyimli olmasını gerektirir. Ardından da tedavide deneyim gelmektedir.  Ben hep hastalarda hatalı bir durumu görünce "Sıradaki..." derim geçerim. Sekreterim anlar ama hasta anlamaz. Geç kalınırsa doktor bonus pardon puan kaybetmektedir. Ülkemizdeki muayene zihniyeti budur. Böyle bir muayeneden yarar beklemeyiniz. Özel hastanelerde de durum farklıdeğilidir. Çoğu doktor anladım gibilerinde sizi dinlememektedir. Dinliyor gözükmektedir. Sağlık ciddiyet ister, bu ülkede bu ciddiyet maalesef sağlanamadı. Gözlük verip göndermek sorunu çözmez. Gelişen teknoloji, uzun çalışma saatleri gözleri gözlerde yorgunluğun artmasına neden olmaktadır. Gün boyu kısa süreli egzersizler yaparak gözünüzü dinlendirmelisiniz. İş yerinizde bu mümkün olmayabilir ama bir kısmını yapabilirsiniz.
      DOMİNANT GÖZ KAVRAMI: Bir göz daha iyi görür. Bir gözde göz fonksiyonları daha gelişmiş olabilir. Az gören göz, astigmatı fazla veya numaranın fazla olduğu göz az kullanılmaya neden olur. Hastanın devamlı o gözünü kullanması gözlerde yorgunluğa neden olur. Egzersizle göz fonksiyonlarının çalışması eşitlenmelidir. Merkezi görme özel gözlüklerle geliştirilmelidir.
     Gözü yoran nedenleri sıralayalım:
Bedende gerilme
Göz kapağı, yüz ve boyundaki kasların gerilmesi
Kaslar arası dengenin bozulması, gevşek tonus
Yetersiz göz yaşı
Uyumun güçlü veya gevşek olması, yetersiz odaklama, yetersiz fiksasyon
Konverjans yetmezliği
Tek gözü daha fazla kullanma
Yetersiz merkezi ve çevresel görme
Füzyon yetersizliği
Daha yüksek numaralı gözlükle görme

     Nedir bu egzersizlerin ana hatları?
*Bedeni dinlendirmek: Yorgun bir bedende gözler de yorulur, Özellikle alında belirgin olmak üzere baş ağrısı ortaya çıkar. Kısa süreli bir uyku, güzel bir banyo hem bedeninizi hem de gözünüzü dinlendirecektir.
*Boyun kaslarını dinlendirmek:Boyun kaslarındaki gerilme ve kasılmalar gözleri etkiler.
*Yüz ve göz kapağındaki gerginlikleri gidermek. Yüzdeki gerilme, göz kapakları kaslarının kasılması da göz yorgunluğu nedenidir.
*Gözün dışındaki kasların dengesinin egzersizle sağlanması:Göz küresi dışında 6 kas olup bunlar bir denge içinde çalışır. Aşırı çalışma gözde yorulmaya, başda ağrımaya neden olur.
*Zihni durultmak: Zihindeki karmaşa en önemli göz yorgunluğu nedenidir. Yarım saatlik bir uyku, güzel bir resmi 5 metreden seyretmek en güzel zihni durultma yöntemidir. Biz burada palming yöntemini anlatacağız.
*Göz kapağı, göz kaslarını, göz içi kaslarını dinlendirmek:Göz kapağı evresindeki kasların gerginliği gözü yorar. Göz dışında 6 adet kas vardır. Bunlar arasındaki  dengenin bozulması önemli göz yorgunluğu nedenidir. Göz bebeği daraltıp genişleten 2 ayrı kasın fonksiyonunda yetersizlik gözde yorulma nedenidir. Göz içindeki lensin çevresindeki siliyer kasın yetersiz çalışması veya aşırı çalışması gözü yorar.
*Gözyaşını normal düzeye çıkarmak: Göz kuruluğu gözüyorar, net görmeyi azaltır. Işık yansımaları yapar.
*Uyumu gevşetmek: Mesafeyi ayarlayarak görüntüyü gören noktaya düşürmek lens ve çevresindeki siliyer kasın kasılma ve gevşemesi ile sağlanır. Yatay göz kasları da olaya katılır. Göz yorgunluğunu gidermek için zaman zaman bu kasların kasılmalarını gevşetmek zorundasınız.
Konverjans ve diverjansı düzenlemek: Konverjans yakında bir noktaya bakarken gözlerin içe dönmesi, diverjans tekrar dışa doğru hareketidir. Yatay göz kasları bu fonksiyon için çalışmaktadır. Aşırı yakın çalışma nedeniyle 4 adet iç rektus kasının fazla kasılması ve gerilmesi göz yorgunluğuna neden olur.
      BEDENİ DİNLENDİRME EGZERSİZLERİ: Göz bedenin bir parçasıdır. Bedendeki birçok olay gözü de yorar. Vücudun kötü duruşu, hareket eksikliği, uygunsuz iş veya ev ortamı fiziksel ve zihni gerginliği bedende depolar.
     Temel gevşeme kuralları aşağıdadır:
1.Gözlerin ve vücudun dinlenmesi için yeterli uyku aldığından emin ol.
2.Haftada bir yüzme, spor hareketleri, bisiklete biniş, buz pateni, yürüyüş, paten gibi sporlar gerekmektedir. Sana uygun olanları seç.
3. Göz egzersizlerinden önce vücudu gevşetici egzersizlerin yapılması, kafanızın sakinleştirilmesinin sağlanması gerekmektedir.
     Temel gerginlik egzersizleri 
Bu egzersiz kolları, boynu, üst kısım kaslarını gevşetmek için iyi bir yöntemdir. 2 dakika yeterli olacaktır.
 1.Kollarını tepede daire oluşturacak şekilde düzenle.
2.sağ ayak üzerine doğru tüm vücudu eğ. Aynısını sol bacak üzerine doğru da yap.
3.Doğrul, vücudun üst kısmını sağa sola yarım olarak döndür.   
4.Ellerini birleştir, vücudun önünde sağa sola döndürecek hareket yap.       
5.Duvara eğim yaparak ellerinle dayan pompa gibi hareketler yap, göğüs kasları hareket etsin ve göğüs ve arka kaslarının gerginliği gitsin.
6. Sağa doğru 5 defa boyun döndürme hareketi yap, sonra sol tarafa doğru yap.               
7. Boynunu öne arkaya sağa sola, yanlara döndürme hareketleri yap.        
8.Çeneni vücuduna, sağ sol omuzlarına değdirme hareketleri yap.
Süre 2-4 dakika                 Tekrar: Günde 2-4 defa
     Karından nefes egzersizi 
     Nefes almaya tüm karnın da katılmalıdır. Burnundan nefes al. Önce dudaklarını sıkı kapatarak nefes alıp
vererek akciğerini boşalt, temizle. Ellerini her iki tarafta beline koy. Nefes alırken ellerini havaya kaldır. Nefesini verirken tekrar ellerini beline koy. Nefes alışın 3 saniye sürsün. 3 saniye nefesini tut. 3 saniyede nefesini boşalt.  Bu 3-3-3 yöntemidir. 6-1-6 olarak da deneyebilirsin.
Süre 2-4 dakika                   Tekrar günde 2-4 defa
          Kısa sallanma egzersizi
1.Pencerenin 1 metre önünde rahat hareket edebileceğiniz bir alan seçin. Kollarınızı ve omzunuzu indirin. Boynunuzu gevşetin. Ritmik olarak bir ayak üzerinden diğerine geçerken vücudu da bu duruma uydurun. Sarkaç gibi hareket edin.
2.10 defalık bir yana eğilmeden sonra 10 defa da gözler kapalı olarak yap.   
Boyun egzersizleri: Boyun kaslarındaki kasılmalar göz yorgunluğu nedenidir. İş yerinde, okulda kısa sürel, boyun egzersizi yapmalısınız.

 YÜZ KASI EGZERSİZLERİ:Yüz kaslarıının gerginliğide gözde yorgunluğa neden olur. Günün değişik zamanlarında yüz bölgesinde parmak uçları ile hafif hafif egzersiz yapılabilir.
     GÖZ KAPAĞI EGZERSİZLERİ: (Acupressure) 
     Gözü, göz çevresini, boynu ve başı gevşetmek tedavide önemlidir. Göz masajı için çeşitli teknikler olup benzer özelliktedir. Biz size Japon “Shiatsu” nun parmak baskı yöntemini anlatacağız. Akupunktur ile aynı noktalara uygulanmaktadır.
*Orta parmağını kullanmalısın.
*Tırnağının zarar vermediğinden emin olmalısın. Masaj yerindeki deriyi zedeleme.
*Dairesel veya helezoni hareketler uygula.
*Parmağını geriye hareket ettirme veya çok kuvvet uygulama.
*Parmağını bükme.
      Göz akupunktur noktalarına masaj:
Her iki taraf burun köküne orta parmaklarını yerleştir.  Bir dakika.
Göz bebeğin altına rastlayan kapak kısmına masaj yap. Bir dakika.
Göz kapaklarının kulak taraflarına masaj yap. Bir dakika.
Kaşın ortasına hafif içeri olmak üzere masaj yap. Bir dakika.
Kaşın her iki yanına masaj yap. Birer dakika.

GÖZ DIŞINDAKİ KASLARIN EGZERSİZLERİ: Göz kasları arasındaki dengesizlik en önemli göz yorgunluğu nedenidir.
Sağa sola hareketler: İki gözünüz açık olarak Yavaş yavaş sağa bakınız. Durunuz. Tekrar sola bakınız.
Yukarı aşağı hareketler: Her iki göz açık. Yavaş yavaş yukarı doğru bakınız. Durunuz. Sonra yavaş yavaş aşağı bakınız.
Verev 45 derece yönüne hareket: Her iki göz açık. Yavaş yavaş 45 derecelik yöne yukarı doğru bakınız. Durunuz. Sonra aşağı yöne verev olarak hareket yapınız.
Verev 135 derece yönüne hareket: Her iki göz açık. Yavaş yavaş 135 derecelik yöne yukarı doğru bakınız. Durunuz. Sonra aşağı yöne verev olarak hareket yapınız.
 2.Rolling (Dairesel) hareketler: Saat yönünde ve saat ters yönünde göz hareketleridir.
Saat yönüne hareket           
Saat yönünün tersine hareket
İçe konverjans hareketi: Her iki gözü ortada birleştirecek harekettir.   Yapınız. Durunuz, tekrar yapınız.
 3-4 defa tekrarlayınız. İçe şaşılık varsa da yine yapılmalıdır.
Göz kapatma açma hareket: Gözü kuvvetlice sıkınız. Durun.
Gözlerinizi çok fazla olarak açın. Aynı işlemi 3-4 defa tekrarlayın.
PALMİNG (Avuç iç) EGZERSİZİ: Gözü rahatlatma ve stresi atma, zihni durultma egzersizidir.  Bilgisayarı kapatır, biraz dinlendirip yeniden açarsınız. Bu elektronik aksamı nötrleşir, elektrik yükünü boşaltır. Palming ile göze giren ışığı keser, kasları dinlenme durumuna alarak rahatlatırsınız, gevşetirsiniz, en önemlisi kasların göz üzerindeki baskısını bitirirsiniz. Isınmış avuç içi damarları genişletir, kan dolaşımını hızlandırır. 
Ellerinizi birbirine sürterek iyice ısıtın, Otururken rahat bir durumda vücudu rahat ettirecek şekilde kollarınızı masa üzerine koyunuz. Omuzlarınızı, kollarınızı hareket ettirerek bu bölgelerdeki gerilimleri de gevşetin. Boynunuzu ve başınızı da hareket ettirin ve rahatlatın. Avuçlarınızı göz üzerine ışık geçmeyecek şekilde bastırmadan kapatın. Zihninizi sakinleştirin. Her şeyin siyah olduğunu hayal edin.  Derin nefes alın. Bir dakika böyle kalın.  Ellerinizi indirin fakat gözlerinizi açmayın. Bir süre de bu şekilde bekledikten sonra gözlerinizi açın Günün değişik saatlerinde çok sayıda yapabilirsiniz.
GÖZYAŞI EGZERSİZLERİ: Gözyaşı yetersizliği az görmede, gözlerin gerilmesinde etkilidir. Gözyaşının normal düzeye çıkarılması için egzersiz yapılması gerekmektedir. Olayı suni gözyaşı damlaları kullanmadan doğal yöntemlerle çözmeliyiz. Bu arada gözü kuvvetli şekilde sıkarak yapılan gözkapağı egzersizinin de gözyaşı bezini aktif hale getirdiğini unutmamalıdır.
     TV seyredenler, bilgisayara bakanlar, uzun süre okuyanlarda göz kırpma işlemi daha az yapılır. Bu gözde kurumaya neden olur. Özellikle gün boyu bilgisayar başında olanların ve cep telefonuna çok zaman ayıranların sık yapması gereken egzersizdir.
      Uygulama:
* 6-10 defa yavaş ve sakin şekilde yaparak sonra bir kaç saniye gözü kapatarak dinlendir.
*Bir dakikalık süre yeterlidir.
*Günde 2-10 defa tekrarlanmalıdır.
*ayrıca hızlı göz kırpma uygulamaları da yapabilirsiniz.
      Bu egzersiz size ne sağlıyor?
*Göz kırpma önemli göz yorgunluğu giderme egzersizidir.
*Göz kuruluğu görmeyi bozar. Gözü sık sık kırpma gözyaşı salınımını artırır. 
*Gözü kırparak net görmeyi sağlarsınız.
*Göz kırpmak kasları aktifleştirir.
*Göz kırpma retinayı uyarır.
*Zihinsel kasılmaları ve zihni yorgunluğu ortadan kaldırır.
     UYUMU DÜZENE SOKMAK
 Uyumu gevşetme egzersizleri: Uyumu güçlü, kasılmış bir göz yorgun bir gözdür. Baş ağrısı nedenidir, özellikle alın bölgesi ağrır. Gün boyu bilgisayar başında olanlar, yakın çalışması olanlar, çok okuyanlar uyumu gevşetmelidir.
Uyum gevşetmiş bir göz: Bunun karşılığı boş boş bakan gözdür. Gözü bir noktaya dikilmemiş, kendi haline bırakılmış, 5-6 metreden ileri uzağa bakan gözdür.
Kolay çözüm dışarıda açık havada dolaşmaktır: Evde dar odada oturmak, aşırı yakın çalışmak uyumu kasar, güçlendirir. Dışarıda açık havada geçirilen zamanlar en kolay uyum gevşetme egzersizidir. Okul dönüşü hemen eve gelme, hemen derse başlama.
Bakışı uzağa kaydırmak: Çalışma anında birçok defalar gözünüzü 5-6 metre ileride bir noktaya yönlendirin ve 3-5 saniye orada tutun. Boş boş bakın, gözü kasmayın, serbest bırakın. Bu sizin uyumu sıfırlamanızı sağlayacaktır.
Gözlerde uyum gücünü eşitlemek: Gözlük numarasının farklılığı, bir gözde tembellik olması, bir gözde astigmatın daha fazla olması gözlerde de uyum gücünün farklı olmasına neden olur. Bu iki atlı arabanız olduğunda atlardan birinin yeterince koşamamasına benzer. Şaşılığa neden olabilir. Önemli göz yorgunluğu nedenidir. Özel gözlük ve uyum egzersizleri ile sorun giderilmelidir.
Uyum gevşekliği veya gecikmesi: (Akomdatif lag) :Uyumun güçlü olması kadar gevşekliği veya gecikmesi de önemli sorundur. Gözler yorulur. Ufak ve farkına varılmayan dışa şaşılık gelişebilir. Egzersiz ve özel gözlüklerle uyumun güçlendirilmesi gerekir.
KÜÇÜK ŞAŞILIKLAR: Bunlar en fazla 5-6 dereceye kadar hastanın farkın varmadığı, doktorun önemsemediği şaşılıklardır. Bunların belirlenmesi sıra dışı ve özel muayeneler ile mümkündür. Şaşılıkta onlarca göz fonksiyonu bozulur ve bunlar gözü yorar. Her yaş için egzersizle şaşılık tedavisi uygulanabilir.
lihinsel kasılmaları ve zihni yorgunluğu ortadan kaldırır.
      KONVERJANSI ÖNEMSEYİN:
Konverjans-diverjans egzersizleri: Bu egzersizlerle gözün yatay kaslarını gevşetmektesiniz. Yatay kasların içe ve dışa hareketleridir. En çok kasılan kaslardır.
Parmak egzersizi: Parmağınızı 40 cm.den göze yaklaştırırken her iki gözünüz içe şaşı olacak şekilde burna 5 cm kalana kadar yaklaştırınız. Göz doktoru gerekli görürse yapılmalıdır.
Bilgisayar başındaysanız: Karşınızda birileri var ve onlara hissettirmek istemiyorsanız bu egzersizi uygulayın. Ekran üst kenarına 1 cm.lik bant yapıştırın. Ekranın sağ ve üst köşesine1 cm.lik bant yapıştırın. 40 cm.den dış taraftaki  bantlara bakın yavaş yavaş merkezdeki banta bakışınızı kaydırın. Tekrar dış bantlara yönelin. Birkaç defa tekrarlayın. Gün boyu çok sayıda tekrarlayabilirsiniz. Evde bir taraftan okurken arasıra 5 metre ileriye gözü kaydırarak uyumu gevşetmelisiniz.
       MERKEZİ VEÇEVRESEL (PERİFERİK) GÖRME KAVRAMI: Her iki gözün 10/10 görmesi mükemmel görme değildir. Gözlerin yorgunluğunu gidermek amacı ile merkezi görme geliştirilmelidir. Görme keskinliği artırılmalıdır. Bunun için özel gözlükler ve bilgisayar programları kullanılır.
      Çevresel görmeyi kabaca karşıya bakarken yanımızdan geçeni fark etmek gibi düşünebilirsiniz. Gözlük kullananların çoğunda göz camlarının yeterli etki sağlayamaması nedeniyle çevresel görme yeterince gelişmez. Bu çevresel alanların kullanılmaması demektir. Evinizin önemli bir genişliğini kullanmamanıza benzer. Özel gözlük camları ve periferik görme egzersizleri ile sorun giderilmelidir.
    DAHA DÜŞÜK NUMARA İLE GÖRME EGZERSİZLERİ
      Gözlük numaranızın kendi numaranız olduğunuz düşünüyor musunuz? Bizce hayır?
*Miyop’ da net görme isteği gereksiz şekilde göz numarasını şişirmiştir. Daha düşük numara ile görme şansınız vardır.
*Hipermetrop uzağı gözlüksüz görür. Ülkemizdeki hatalı uygulamalar uzakta da gözlük kullanmaya mecbur bırakmaktadır. Göz fonksiyonlarını geliştirerek daha düşük numara ile görme ve uzakta gözlük kullanmama şansınızı değerlendirmelisiniz.
*40 yaş sonrası yakını gözlüksüz görmek için egzersiz uygulamalısınız.
*Astigmatı düzeltmek için şansınız denemelisiniz.
Hepsi bu sitede kendi bölümlerinde anlatılmaktadır. Unutmayınız, gözlük en önemli yorgunluk nedenidir.
     TEK GÖZÜ DEĞİL İKİ GÖZÜ KULLANMAK
     Tek gözünü kullanana, ara sıra diğer gözünü kullanan, iki gözü aynı anda bazen kullanan çok sayıda insan vardır ve hemen hepsi bundan haberdar değildir. Göz doktorları da lütfedip bunun muayene etmezler, çünkü sıradaki hastalar beklemektedir.
*Önemli bir göz yorgunluğu nedenidir. Çünkü iki gözle tek görmenin size verdiği avantajları kaybetmektesiniz.
*Önce tanı konması gerekmektedir.
*Her iki gözün mükemmel görmesi sağlanmalıdır. Az gören, merkezi ve çevresel görmesi yeterli olmayan göz kullanımda tercih edilmez.
*Ekzantrik fiksasyon önemlidir, görüntü gören nokta dışına düşebilir. BU egzersizle giderilmelidir.
*Göz kaslarının tonusu yani gevşekliği-gerginiliği eşitlenmelidir.
*Gözlük varsa mükemmelleştirilmeli, verteks, bombe, pantoskopik açı ayarlanmalıdır.
*İki göz arası numara farkı varsa yüksek numaralı göz özel egzersizlerle desteklenmelidir.
*Uyum fonksiyonu her iki gözde eşitlenmelidir. Güçlü uyum gevşetilmeli, uyum gevşekliği veya gecikmesi (Akomodatif lag) varsa giderilmelidir.
*Konverjans yetmezliği veya diverjans fazlalığı belirlenmeli ve tedavi edilmelidir.
*Odaklama ve fiksasyon geliştirilmelidir.
*Bunların sağlanması kolay ve mümkündür. Bu işi bilen göz doktorunu bulunuz.
*Bunların hepsi iki gözle tek görme kitabında egzersizleri ile birlikte anlatılmaktadır. Ama önce ciddi bir muayene ile tanı konmalıdır.
     İki gözünüzü de kullandığınıza emin misiniz?
     PİNHOLL GÖZLÜK KULLANARAK GÖZÜNÜZÜ DİNLENDİRİN
     Pinholl siyah ışık geçirmeyen cama yapılan deliklerden olan gözlüktür. 6 numaraya kadar gözlük numaranızı telafi eder. Uyumu gevşetir. Astigmatlı gözlerde daha net görmeyi sağlar. Cam üzerinde çok sayıda 1.2 mm.lik delikler vardır. İş dönüşü, okul dönüşü günde yarım saat veya daha fazla evde dolaşırken, televizyon seyrederken, ev dışında kullanılabilir. Özellikle okul çocuklarına, bankacılar, gün boyu bilgisayar başındakilere tavsiye edilir. En kolay göz dinlenme egzersizidir. Temin için 0505 929 5601 nolu telefonu arayabilirsiniz.

        Yazılacak çok şey var ama burada çok yer kaplar. Bunlar özet anlatımlardır. "Mükemmel görme" veya" İki gözle tek görme" veya "Görme geliştirme" kitaplarında konular kapsamlı olarak analatılmakta ve egzersizleri resimli olarak gösterilmektedir.  Füzyon egzersizleri başlı başına ve çok önemli bir konudur. Çok önemli göz yorgunluğu nedenidir. Burada yer yokluğu nedeniyle anlatılmadı.
         Zamanım az, en çok hangisini yapmalıyım diyorsanız;
         Egzersizlerin hepsi önemlidir ama uyumu gevşetme, gözyaşı, palming ve göz dışı kasları egzersizleri yapmalısınız. Mutlaka gün sonunda pinholl gözlük kullanmalısınız.
l

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert