Gözü gözlükle bozmak

Gözlük vermek bir sanattır. Müzisyenlik, heykeltraşlık gibi... Sanatkarı seçmelisiniz. Sonra gözlükçüye giderken gözlükçülüğün de sanat olduğu aklına gelsin.

     GÖZÜ GÖZLÜKLE BOZMAK
     Gözlük vermek bir sanattır. Müzisyenlik, heykeltıraşlık gibi... Sanatkârı seçmelisiniz. Sonra gözlükçüye giderken gözlükçülüğün de sanat olduğu aklına gelsin. ... Olayı sadece yanlış gözlük vermek olarak değerlendirmeyiniz. Bir günde 3 ayrı doktora gidin 3 ayrı reçete ile eve döneceksiniz. İlaçlı yapılan bir muayene doğrudur ama her doktorun uygulaması farklı olabilir.
     DİKKAT: Burada Bates dışında gözlük takmama savunulmamaktadır. Bazı püf noktalar anlatılarak göz numarasının ilerlememesi, gözlüğe bağımlı olmama, göz fonksiyonlarını bozmama, küçük numaralarda telafi uygulamaları anlatılmaktadır. Bunlar bu konuda deneyimli göz doktorları gözetiminde yapılmalıdır. UNUTMAYIN, UNUTMAYIN. İnternet kirli, oradan buradan alıntılarla doludur, bunları okuyarak tedaviye kalkmamalıdır.
     GÖZLÜK GÖZÜ BOZAR MI?  Sorunun cevabı evet, kocaman evet. Gözlük gösterir, ama gözü de bozar. Gözlük vermedeki püf noktaların iyi değerlendirilmesi gerekir. Beceriksizce verilen gözlük şaşılığı artırır, konverjansı ve uyumu bozar, gözlüğe bağımlı kılar, numarayı artırır, daha yüksek numara ile görmeye neden olur. 
     Burada yanlış gözlükle değil doğru verdiklerine inanılan gözlüklerle gözlerin bozulmalarını anlatacağız. Konu o kadar geniş ve yara o kadar büyük ki...  Burada sadece özetlenmektedir.
      GÖZLÜK TAKARAK GÖZÜ BOZMAK Siz tam tersini düşünüyorsunuz. Herkesin düşüncesi “Gözlük takılmazsa göz daha kötüye gider.”  1920 den beri Dr. William Bates gözlüksüz görmeyi savunmaktadır. Dr. Bates’ e göre “Vücut kendini tedavi eder, kanamayı durdurur, yarayı iyileştirir, kırılan kemiği tamir eder. Görememe beyindeki karmaşadan kaynaklanır. Karmaşanın nedenini gidererek onu düzeltmeniz görmeyi de düzeltecektir.”
     Düzelmeye fırsat tanımak: Beyin vücutta bir bozukluk oluşunca ona yönelik düzeltici uygulamaları harekete geçirir. Odaklama ve uyumu durumu telafi etmek için fazla mesaiye sokar. Göz ön arka çapı 2-3 numara karşılığı kadar uzadığı halde çocuklar gözlüksüz veya daha düşük numara ile görmektedir. Hemen gözlük takmak böyle bir uygulamanın önüne geçer. Hemen gözlük takılmamalı ama bunu göz doktorunun kontrolünde yapmalısınız.  Bates konusu çok geniş ilgili bölümden okumalısınız.    
     Gözlük tedavi etmez: Gözlük gösterir ama gözü tedavi etmez. Baston örneğinde olduğu gibi. Gözlük baston gibidir, hastalık devam eder ama yürürken size destek sağlar. Meşhur söz: Bastonu alma, bastona kalma.  Siz gözü tedavi ettirmelisiniz. Gözlüğü çıkardığınız zaman yine görmezsiniz. Demek ki gözünüz gözlükle tedavi olmuyor.
     Göze cam takınca ne olur? Gözlük öne veya arkaya düşen görüntüyü sarı noktaya düşürür, odaklama gayretine girmeden görmeyi sağlar.  Ama uyum ve konverjansa olumsuz etki yaparsınız. Göz yeni duruma uyum sağlar, fonksiyonları gözlük üstlenir.
  
    Gözlüğe bağımlılık: Gözlük göz fonksiyonlarını üstlendikçe giderek göz fonksiyonları da geriler. Çocuk gözlük takmadan duramaz, gözler gözlüğe bağımlı kalır. Bunu göz fonksiyonlarını geliştirerek önlemelisiniz.
      Çocuk gözlük takmadan duramıyor: Hatalı gözlüklerde bile çocuk önceleri direnir, sonra gözler duruma uyum sağlar. Devamlı gözlük kullandırılarak gözdeki fonksiyonlar köreltilir.  Anne baba da sevinir, çocuk gözlüğe alıştı, uyum sağladı diye… Bilmiyor ki çocuk gözlüğe bağımlı oldu.
     Gözü gözlükle tembelleştirmek: Gözlük göz fonksiyonlarını üstlenir ve giderek göz fonksiyonları geriler.  5-6 ay sonra daha fazla azalan göz fonksiyonunu tekrar gidermek için göz numarasını yeniden artırmak gerekir. Bu sadece gelişme çağında ortaya çıkar.
      Yine gözü gözlükle tembelleştirmek: Artı cam kalınlaştıkça gözde tembelleşme riski de artar. Çocuk küçük gözlük numarası ile görebilir, gözünde tembellik oluşmaz. Kalın gözlüğün çirkinliğinden, ince cam masrafından da kurtulabilirdiniz. Astigmatı da yüksek vermek gözü tembelleştirir. Astigmatı gözlüksüz telafi yöntemlerinden yararlanılarak düşük numara ile görmesi sağlanmalıdır.
     Püf nokta: Artı numaralarda düşük numara ile görme sağlanmalı, astigmatta telafi yolları öğretilerek küçük numara ile görme sağlanmalı, 40 yaş sonrası yakını görememede görmeyi artırıcı uygulamalara gidilmelidir.
      Gözlük takmazsam göz tembelleşir mi? Miyopta göz tembelliği olayı daha azdır, özellikle yüksek astigmat olursa göz tembelleşebilir. Hipermetrop’u egzersizle göz fonksiyonlarını desteklemezseniz göz tembelleşir. 40 yaş sonrası yakın görememe de gözlük takmamak aksine göz fonksiyonlarını çalışır halde tutar.
     İnce cam ile gözü tembelleştirmek: Burada farklı bir konuyu anlatıyoruz.  Cam indeksi ile yapılan inceltme uygulamasının etkisi azdır. Asıl uygulama kamburluğunu bozarak, düzleştirerek yapılandır ve görmenin kalitesini bozmaktadır.  Gözün kavsi ile düzeleşen camın kavsinin uymaması göz dibine düşen görüntü netliğini bozmaktadır.
     Gözlük takmazsam göz numarası artar mı? Göz doktorları tarafından dayatılan “Gözlük takmazsa göz numarası artar” düşüncesi tamamen eksiler için kısmen yanlıştır. Küçük numaralarda evde oturulduğu zaman gözlüksüz saatler artırılmalıdır. Yani gözlük takmamak gözün yararınadır ama, ama, ama… Bu iş göz doktoru kontrolünde olmalıdır.

     Görme kusurlarına göre konuyu anlatalım.
     GÖZÜ GÖZLÜKLE BOZMAK: MİYOP
     Konu çok geniş özetleyelim.
     *Miyopta genetik ilerleme azdır, artık ailede miyop var mı diye sormuyoruz. Yaşam tarzı ve gözlük vermedeki hatalar göz numarasını ilerletmektedir.
     *Doktoru seçmek:  Çoğu yurt dışı yayınlarda “Doktoru seçmek”  yayının başına konmuştur. Berberleri ömür boyu tek olan insanlar vardır, başka berbere gitmez. Unutmayın gözlük vermek” Göz önüne cam koyup onu reçeteye geçirmek” değildir. Miyop çıldırdı, artık,3-5-7 numaralar var. Bunda ailenin de çocuğun da doktorun da hatası çok. Çok fazla yazmamak gerekiyor, susma hakkımı kullanıyorum.
     Göz yapısının değerlendirilmesinin önemi: Gözde gözlük ile düzeltilebilen bir görme kusuru çıkınca göz doktoru mutlaka göz ön arka çapını, kornea ve retina kalınlığını ölçmelidir. Bu ölçümler ilerlemede ve göz numarasını durdurmada kriter ve yol gösterici olacaktır. Bunlar kişiye yapılan gözlük muayenesindeki rutin işlem değil daha ileri incelemelerdir.
     Bir gözü miyop yapabilir misiniz? Evet. O kadar çok yapıyoruz ki bu bizim sanatımız. Hasta muayenesine ayrılan zamanın azlığı çok hatalar yapmaya neden olmaktadır ve miyop oluşturmak da bunlardan biridir. Hasta bir kaç ay sonra gelince gözünüz düzelmiş deniyor. Ya geç gelenler! Onlarda da kalıcı miyop oluşuyor.
      Miyop önlenebilir mi? Miyopta genetik geçiş az yaşam tarzı miyop’ u başlatmaktadır. Miyop okul yaşında başlar derdik, demiyoruz çünkü 3-4 yaşında bebekler miyopla karşımıza gelmektedir. Nedir yaşamımızda değişen? Cep telefonu, tablet bilgisayar, stres… Bütün bunlara rağmen göz yapısı nedeniyle miyop olamayan gruplar vardır. Miyop başladı ise göz doktoru mutlaka gözün durumunu, miyop’un seyrini ve geleceğin belirleyecek özel tetkikler yapmalıdır.
      Miyop’u başlatmamak: Göz hekimi miyop’ u önleyici önlemler için tavsiyede bulunabilir. Bu özellikle diğer çocuk için mümkündür. Hasta sahibi ile doktorun konuşacak yeterli zamanı var mı ki...
     Yalancı miyop: Aşırı yakın çalışma uyumu güçlendirir, siliyer kasları kasar. Bu yalancı miyop demektir, uzağı görmez. Geçici bir durumdur, uyu gevşetilince düzelir. Bu dönemde göz doktoruna gider ve göz doktoru da miyop gözlük verirse “Miyop başladı” demektir. Çocuk ömür boyu gözlüklüdür, çünkü göz ve beyin hatalı gözlüğe uyum sağlar.
      İlk gözlük hatası: Siliyer kasın aşırı yakın çalışması sonucu kasılması uzakta görmeyi geçici olarak bozar. Siliyer kasın gevşetilmesi ile gözlüğe gerek kalmayacak ve olay sona erecektir. Hemen miyop gözlük vermek miyop ‘un başlamasına neden olur.
     Püf nokta: Yalancı miyop, geçici miyoptur. Buna gözük vermek “Hastayı yaşam boyu miyop yapmak” demektir. İlk gözlükler mutlaka ilaçlı muayene ile verilmeli ve siliyer kasılma sonucu olup olmadığına bakılmalıdır.
      Siliyer tonus kavramı: Görmede göz içinde lens çevresindeki siliyer kasın tonusu (gerginliği) önemlidir. Çocuğa ilaçlı muayene yapıp ona göre gözlük verirseniz siliyer tonusu bozarsınız, hatalı gözlük verirsiniz. İlaçlı muayeneden sonra ertesi gün mutlaka eşel’de gözlük denenmelidir.
     Yeni başlayan miyop: Hemen gözlüğe başlanmamalıdır. Özel tetkiklerle gözün yapısal değerlendirmeleri yapılarak eski haline gelme şansı değerlendirilmelidir. Bu işlemler gözlük takılmadan yapılmalıdır. Kapak baskısı, göz kaslarının göze baskısı miyop’u başlatır, düzelme şansı vardır.
      Miyop’u ilerletmemek ve azaltmak:  Göz doktoru miyop’u ilerletmemelidir. Hatalı uygulamalar miyop’u ilerletmektedir. Görmeyi gözlük üstlenmekte ve göz fonksiyonları giderek zayıflamaktadır. Bu konuda oldukça etkili yöntemler vardır. Miyop durdurulmalı, özel egzersizlerle azaltılmalıdır.
      Aşırı netlik isteği: Aşırı netlik göz numarasını artırır. Gözlük verirken hastanın “Bu mu iyi bu mu iyi “ diye fikrini alırsanız o en net ve parlağı seçecek ve göz her seferde ilerleyecektir. En parlağı ve neti değil rahatsız etmeyecek daha az gören cam seçilmelidir.
  
    Astigmata gözlük değil egzersiz: Astigmatsız yaşam mutluluktur. Astigmat göz kasları arasındaki dengesizlikten dolayı kornea ve lensin kırışmasıdır. Bu denge egzersizle kurulmalı ve hasta astigmattan kurtulmalıdır. Astigmata neden olan onlarca hastalık doktor tarafından kontrol altına alınmalıdır. Kornea incelmesi miyop’a neden olur. İnce kornea, göz kasları arasındaki denge bozukluğu, göz küresine baskı astigmatın nedenlerindendir, mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Burada göz doktoruna çok görevler düşmektedir.
      Astigmatın ekseni hataları: Makinenin ölçümündeki astigmat ekseni ile beynin uyum sağladığı farklı olabilir. Dönebilen camlı çerçeve ile hastanın kendisinin netleştiği ekseni buldurmak gerekir. Doktorunuz size bu işi yaptırdı mı? Hatalı astigmat ekseni gözü gözlükle bozmanın bir başka örneğidir.
     Yakını bozmak: Miyopta aşırı netlik uyumu bozar, hasta yakını daha bulanık görmeye başlar. Eksi cam gereksiz yere artırıldıkça yakın görme de bozulur. Okul çağında göz yapı ve fonksiyonlarının gelişme döneminde bu çok önemlidir.
      Uyumu bozmak: Uyum kameranın her mesafeye zum yaparak netleştirmesinin gözlerdeki karşılığıdır. Uyumun gevşemesi, gecikmesi, yetersizliği, güçlenmesi gibi çok sayıda özelliği vardır.
     Odaklamayı bozmak:  3 haftalık 8 bebek maymuna bir süre  -3.0 dpt. lik lens takılmış ve bu süre sonunda gözün ön arka çapının uzadığı ve gözlerde miyop oluşturduğu görülmüştür Odaklama bozulmuş ve  gözün ön arka çapı uzamış kalıcı miyop ortaya çıkmıştır. Gözün önüne -3.00 numara cam koyarsanız -3.00 numara kadar görüntüyü göz arkasına düşürmüş olursunuz.
      *Yanlış gözlüğün miyop oluşturması: Hatalı verilen gözlük gözde miyop geliştirir. Ülkemizde hastaya muayenede ayrılan zamanın azlığı önemli miktarda hatalı gözlük numaraları hastalara yazılmasına neden olmaktadır. Gözlükçü hataları daha azdır. Göz ve beyin hatalı gözlüğe uyum sağlar, ömür boyu gözlük takma durumu ortaya çıkar.
     Sağlam gözün önüne cam koymak:
* Sağlam gözün önüne -3.00 cam koyarsanız görüntü sarı noktanın arkasına -3,00 miyop kadar geriye düşer.
*Sağlam gözün önüne +3.00 gözlük camı konursa görüntü retinada +3.00 gözlük numarası kadar öne düşer.
* Göz uyum, odaklama, konverjans, fiksasyon ve göz yapılarında değişikliğe giderek görüntüyü gören noktaya düşürür. Bu göz fonksiyonlarında ve göz yapılarında olumsuz bozukluklar demektir. Hatalı gözlükteki durum maalesef budur.
      Göz fonksiyonlarını bozmak: Gözün onlarca fonksiyonu var. İki gözle tek görme, füzyon (beyinde görüntüyü birleştirme), eş zamanlı algılama, görüntü tamamlama, 3 boyutlu görme, odaklama, uyum, konverjans (gözleri bakılan noktada birleştirme), fiksasyon (gözü bir noktada tespit etmek…. Bunların hepsi gözlük vermede ustalık gerektiriyor. Önce bozmamak gerekir.
      Göz doktoru iki gözün numarasını eşitleyebilir mi? Evet ve mutlaka yapılması gereklidir.  Doktorunuz miyop’ u iki gözde de kolay bir yöntemle eşit hale getirebilir.  İki göz arasında numara farkında fonksiyonların çalışırlığını eşitleyerek sorun çözülür. 
     Miyopta göz yapıları neden bozulur? 24 yaşa kadar çocuk gözlüğü takmasına rağmen gözün ön arka çapı uzamakta, kornea incelmekte ve dikleşmektedir. Retina incelir ve hücre kayıpları olur. Doktor gözlük verip göndermemeli, yaşam tarzından kaynaklanan göz üzerindeki baskıları da kaldırmalıdır.
   
     MİYOPTA HATALAR ZİNCİRİ:
     Her göz doktoru kendinin en iyi gözlük verdiğini düşünür. Hata burada başlıyor
*Diğer çocukta miyop var ve siz kardeşi için miyop’un başlamaması için önlem almıyorsanız bu bir hatadır.
*Yalancı miyop’u doktorunuz iyi değerlendirmiyorsa çocuğu yaşam boyu gözlüklü yaparsınız bu başka bir hatadır.
*Miyop yeni başladı, hemen gözlüğe başlıyorsanız bu da başka bir hatadır. Geç kaldınız ve gözlük çok yüksek değerlere ulaşmışsa bu da affedilmez hatadır.
*Miyop’u durdurmak için önlemler almıyorsanız bu da hatadır.
*İleride lazer olur düşüncesindeyseniz bu da başka bir hatadır. Miyop göz yapılarını bozar, ciddi göz hastalıklarına zemin hazırlar. Lazer bunları düzeltemez. Göz gibi hassas bir organı tamir edilmiş duruma düşürmeyin.
     Anlatılacak çok teknik konu var, bu kadar yeterlidir. “Gözü gözlükle bozmak.”  Bu bir ülke gerçeğidir..

     HİPERMETROPTA GÖZÜ GÖZLÜKLE BOZMAK    
     Gözlük gösterir, ama gözü de bozar. Beceriksizce verilen gözlük şaşılığı artırır, gözlüğe bağımlı kılar, daha yüksek numara ile görmeye neden olur.  Gözlük vermedeki püf noktaların iyi değerlendirilmesi gerekir. Burada yanlış gözlükle değil doğru verdiklerine inanılan gözlüklerle gözlerin bozulmalarını anlatacağız.
     Gözlük vermek bir sanattır, burada göz doktoru sanat gösterisi yapmak zorundadır. Düşük numara ile göstermek, gözlüksüz göstermek, egzersizle astigmatı gidermek, egzersizle şaşılığı gidermek…     
      Gözü gözlükle bozmak: En tipik örneği hipermetroptur. Hipermetropta göz numarasını ne kadar yüksek tutarsanız gözlüğe o kadar bağımlı olur ve daha yüksek numara ile görür, göz fonksiyonları o kadar bozulur.
      Gözlük tedavi etmez: Gözlük baston gibidir, hastalık devam eder ama yürürken size destek sağlar. Meşhur söz: “Bastonu alma, bastona kalma.”  Siz gözü tedavi ettirmelisiniz. Gözlüğü çıkardığınız zaman yine görmezsiniz. Demek ki gözünüz gözlükle tedavi olmuyor. AMA hipermetropta gözlük kullanmamak gözde tembelliğe neden olur.
      Boş yere gözlük kullananlar: Artı gözlük kullananların çoğu gözlüksüz görebilirdi. Sadece yüksek numaralarda yakında gözlük gerekebilirdi. +7.0 numaraya kadar artı gözlüksüz görebilir ama özel uygulamalardan sonra… Hastaya gözlük vererek eziyet etmemeli, fonksiyonları canlı tutarak ve geliştirerek gözlüksüz göstermelidir. Gereksiz yazılan ufak numaralar da hata. 
     Gözü gözlükle tembelleştirmek: Hipermetrop en önemli göz tembelliği nedenidir. Numara arttıkça tembelleşme riski daha da artar. Hipermetrop’ da daha düşük gözlük numarası ile görme sağlanması gözde tembelleşme olasılığını ortadan kaldırır veya en aza indirir. Çünkü yapılan tedavi gözün fonksiyonlarını işler halde tutmayı sağlamaktadır ve tembelleşeme nedenleri ortadan kalkmaktadır.
     Gözlük gözü nasıl tembelleştirir? Bu iş çok kolay;
*Göz görmeli siz gözlükle görürseniz göz fonksiyonları giderek zayıflar.
*Bulanıklaşma noktasından ilerisi bulanık gösterir. Şaşılığı baskı altına almak için ilaçlı ölçümün tamamını vermek az ve netsiz görmek demektir, gözü tembelleştirirsiniz, şaşılık tedavisini uzatırsınız.
*Hipermetrop kalın cam demektir, düşük numara ile görmeyi sağlamadıkça cam kalındır, yanılgılar, yansımalar gözü bozar, tembelleştirir.
*Aberasyonu gidermeyen doktor: Gözlük camındaki yanılgılardan doğan kalitesiz görmedir. Sferik ve astigmatik aberasyon görme kalitesini bozar, şaşılığı artırır. Cam kalınlaştıkça gözde tembelleşme riski de artar. Göz hekimi düşük numara ile görme ve astigmatı giderme egzersizlerine başlamalıydı.
      Gözlüğe bağımlılık: Gözlük vermede püf noktalarına özen göstermeyen reçetede hasta gözlüğe bağımlı kalır ve hasta gözlük takmadan duramaz. Burada göz fonksiyonlarını gözlük üstlenmektedir.       Çocuk gözlük takmadan duramıyor: Hatalı gözlüklerde bile çocuk önceleri direnir, sonra göz uyum sağlar göz fonksiyonlar köreltilir.  Anne de sevinir “Çocuk gözlüğe alıştı, uyum sağladı” diye… Bilmiyor ki çocuk gözlüğe bağımlı oldu.
     PÜF NOKTA: Hipermetrop numarası giderek azalan çocukluk çağı hastalığıdır. Numarayı tam vermek veya yüksek tutmak numaranın azalmasını önler veya geciktirir.
     PÜF NOKTA: İnce cam masalı ile göze zarar vermeyin. Cam indeksi ile oynanması yeterli incelmeyi sağlamaz. Düzleştirerek yapılan inceltmelerde görüntü dağılmakta ve hasta bulanık görmektedir. Düzleştirme korneanın kavsine uymaz. Çocuk bulanık görmeyi ifade edemez.
      Hipermetropta özel noktalar:
       Uzak /yakın noktası: Bir metni alın okuyabildiğiniz kadar uzağa götürün burası sizin uzak noktanızdır. Okuyabildiğiniz kadar yakına götürün burası sizin yakın noktanızdır. Hipermetrop bir hastada da egzersizle bu uzak ve yakın noktaları normal bir kişideki yakın uzak noktalarına eşitlemeniz gerekmektedir.
      Bulanıklaşma noktası:+5.00 ilaçlı ölçümü olan bir kişide göz numarası artırılarak bulanıklaştığı nokta bulunur ve bu numaradan bir öncesi gözlük olarak yazılır. Fazlası görmeyi bozar. Örneğin +3.50 de bulanık görüyorsa +3.00 verilir, burası bulanıklaşma noktasıdır.
*Bulanıklaşma noktasından fazlası netsiz görmedir.
*Bulanıklaşma noktasının uygulamalarla azaltılması uzakta gözlüksüz görmek demektir. Bu da gözlükle değil egzersizle sağlanır.
*Bulanıklaşma noktasının ilaçlı muayeneye yaklaşması doktorun ayıbıdır, hasta gözlüğe bağımlı kalmıştır.
      Dinlenme noktası: Bir metni eline alınca uzak ve yakın arasında en net ve rahat gördüğü noktadır. Kişiye göre değişir. Hipermetropta çok ileridedir. Egzersizle uzaktaki dinlenme noktasını normal kişi dinlenme noktasına getiren doktor hastanın uzakta gözlük takmasını ortadan kaldırır. (İyi doktor, kötü doktor meselesi..)   Uzağı gözlüksüz görmek için göz doktorunuz hipermetropta çok ilerde olan dinlenme noktasını egzersizle normal kişinin dinlenme noktasına eşitlemelidir. Aksi halde hasta gözlüğe bağımlı olur ömür boyu uzakta da gözlük takar.
      Konverjansı korumak: Yakına bakarken her iki noktada gözleri toplama gözün konverjans fonksiyonudur. Hipermetropta gözlük verme kurallarına uyulmazsa konverjans bozulur, gözler yeterince aynı noktada toplanamaz. Fazla bozulmalarda parmak 40 cm.den göze yaklaştırılırken gözün biri tam merkeze gelmez veya gecikerek gelir. Hipermetrop bir gözlüğü yüksek vermek konverjans yetmezliğine sokar.
      Sağlam gözü dışa itmek: İçe şaşılıkta ilaçlı muayenenin tamamı verilerek gözlerin dışa itmesi sağlanır. Bir süre sonra sağlam göz de dışa kaymaya başlar. Yani bozuğu düzeltirken sağlamı da bozmaktasınız.  Bu gözlüğe dayalı şaşılık tedavisinin zararlarından biridir.
     Her iki gözü kullandırmamak: Farklı gözlük numarası, göz fonksiyonlarını farklı gelişmesine neden olur. Göz hekimi mutlaka göz fonksiyonlarını eşitlemek zorundadır. Astigmat ve göz tembelliği varsa gidermelidir. Bunlar yapılmazsa hasta iyi gören, az numaralı, az astigmatlı gözünü kullanır. Tek göz net görmez.
      Göz tonusunu bozmak: Tonus gözlerin canlı, kasların zinde durumudur. Zıttı gevşekliktir, insanın kendini bırakmasıdır, kaslarını hareketsiz sıfır pozisyonda tutmasıdır. Gözün bir an baka kalması, uyumsuzluğu, odaklamama durumu olarak düşünebilirsiniz. Tonusun fazlalığını da sinirlenip kasılan adama benzetebilirsiniz. Verilen hipermetrop gözlük göz tonusunu olumlu veya olumsuz yönde bozmamalıdır. Bu hipermetrop gözlük verme kurallarını uygulayarak sağlanır.
      Odaklamayı bozmak: Hipermetrop’u yüksek tutarsanız odaklama da bozulur.Odaklama net görmeyi sağlar. Bu hapishanede volta atan adamı köşeye sıkıştırmak, hareketsiz bırakmaya benzer. Gidip gelemez, isyan eder.  Odaklamayı ne kadar güçlü tutarsanız görme o kadar nettir ve daha düşük numara ile görür.
      Uyumu bozmak: Hipermetropta uyum yetersizliği gelişir gözler dışa kayar.  Özellikle bebekler görme zahmetine girmez, uyumu yeterince kullanmaz. Bu gözde tembelleşmeye neden olur. Hipermetropta uyum güçlenir, içe şaşılık gelişir. Bebeğin uyum yapma zahmetine girmemesi gözde tembelleşmeye neden olurken beynin devamlı uyum yap uyarısı uyumu güçlendirir, içe şaşılığı doğurur. Gözlük verme kurallarına uymak ve odaklamayı güçlendirmek normal uyum için çözümdür.
      İlaçlı muayenenin tamamını vermek: Göz hekimin hatasıdır, göz tembel veya şaşı diye numarayı yüksek tutmaktadır. Bulanıklaşma noktasından fazlası zaten görmeyi bozar. Şaşılığı baskı altına alırken sağlam gözü de dışa kaydırır. Göz fonksiyonlarını gözlük üstlenir ve çocuğu gözlüğe bağımlı kılar. Giderek azalması gereken göz numarası azalmaz.
      Görüntüyü gözlükle bozmak: Gözlük gösterir, net gösterir. Püf noktalar bilinmezse artı gözlük iri gösterir, görüntü göz hareketleri ile ters tarafa gider hastayı rahatsız eder. Kenarlarda uçuşma, yansıma ve görüntü oynamaları olur. Düşük numaralı gözlük uygulamasını bilen bir göz doktoru hastanın bu sıkıntılarını giderecektir. psikolojik yönden de rahatsızlık verir.
      Görüntünün ters gidişi: Görüntünün ters yönde gidişi hipermetropta büyük sıkıntı kaynağıdır. Gözünü sağa sola döndürünce prizmatik etki nedeniyle görüntü ters yöne gider. Bu hasta için oldukça rahatsızlık nedenidir.
*Numara arttıkça ve astigmat varsa bu sıkıntı daha fazladır.    
*İçe şaşılıkta artma ve prizmatik etkiye neden olur.     
      Kalın çirkin gözlük:  Hasta kalın çirkin gözlüğe mahküm edilmemelidir. Göz fonksiyonlarını geliştirmek daha küçük gözlükle görmeyi sağlar.  Hipermetropta oldukça önemlidir. Artı gözlük gözü iri gösterir. Bu durum gözü gözlükle bozmanın estetik yönüdür.
      Füzyonu bozmak: füzyon sağ ve sol gözden gelen görüntülerin beyinde birleştirilmesidir. Yatay, dikey, verev füzyon değerleri vardır. Füzyon azalınca gözlerde ara sıra kayma, füzyon sıfırlayınca belirgin kayma ortaya çıkar.     Göz hekimine füzyonu önce bozmamak sonra düzeltmek görevi düşmektedir. Bunda başarılı olmazsa gözde tembellik, şaşılık, yüksek numara ile daha net görme sıkıntıları ortaya çıkar.
*Görmeyen göz kayar. Hipermetropta bulanıklaşma noktası aşılınca net görme de bozulur, bu şaşılığın artmasına neden olur. Astigmatı yüksek tutmak görmeyi bozar, gözde tembelleşemeye ve şaşılıkta artmaya neden olur.
*Kalın gözlük füzyonu bozar, incelmiş cam değil düşük numara ile görme uygulanmalıdır.
*İki göz arasında numara farkında fonksiyonların çalışırlığını eşitleyerek sorunların ortaya çıkmasını önlemelidir.  Bu geniş bir konudur….
      Şaşılığa neden olmak: Doktor hastasının şaşılığına neden olur mu? Olur. Çünkü göz fonksiyonları geliştirilmedi ve yük gözlüğe verilerek aksine geriletildi. Ara sıra kayan göz gözlüğü takınca devamlı kaymaya başlar. Burada göz hekiminin önemli hatası vardır.
*Füzyon gücü şaşılığa direnme gücüdür. Şaşılığa neden olan durumlara karşı göz ve beyin direnir. Füzyon gücü giderek azalır. Ara sıra kayma başlar. Füzyon gücü sıfırlayınca belirgin şaşılık ortaya çıkar. Füzyon gücünün azaldığı durumda gözlük verilince göz direnmeyi ve kendini bırakır, şaşılık ortaya çıkar.
Göz hekimi önce göze egzersizle destek verip sonra gözlüğe geçmeliydi.
      Doktor gözlük verdi, şaşı yaptı: Meslektaşı savunmak lazım ama bu hastayı da kandırmak demektir.
     Şaşılık tedavisini gözlükle uzatmak: “Bir şaşılık tedavisini nasıl uzatırsınız?” diye sorsalar ülkemiz en güzel örneğidir. Şaşılık tedavisinde gözlük sihirli değnektir, ama bu değneği kullanmakta başarısızlık diz boyu. Gözlük veriyorlar, şaşılığı uzatıyorlar, gözlük veriyorlar gözü tembelleştiriyorlar, gözlük veriyorlar gözlüğe bağımlı yapıyorlar…
      İçe şaşılıklarda gözü gözlükle bozmak: Gözlük baskısıyla şaşılığı düzeltmek gözün tüm düzenini bozar, göz fonksiyonlarını gözlüğe yükler, yani gözü gözlükle bozmak demektir.  Gözlüğe bağımlı kılar, sağlam gözü dışa iter.
      Dışa şaşılıklarda gözü gözlükle bozmak:  Dışa şaşılıkta genellikle miyop olur. Hipermetrop (artı) numara daha azdır. Hipermetrop’un sferik kısmı düşük tutulmalıdır. Normal değerlerde tutulması gözün dışa kaymasını artırır yani gözlükle gözü bozmak demektir….

     GÖZÜ GÖZLÜKLE BOZMAK: ASTİGMAT
     Astigmat ön mercek veya az miktarda da göz içindeki lens’ deki kırışıklık ortaya çıkan görme bozukluğudur. Göz dibinde sarı noktaya düşen görüntü nokta halinden düşer. Astigmatta ise bir düzlem halinde 2-3 odaklı olarak düşer. Bu nedenle astigmatta görüntü yeterince net değildir, önemli şaşılık ve göz tembelliği nedenidir.
      Doktorluk sanattır, gözlük verme ayrı bir sanattır ve gözlükçülük de bambaşka bir sanattır. Bu sanatın hakkını vermemenin sıkıntısını hastalar çekmektedir.
     Hatalar zinciri: Burada hatalar zinciri söz konusudur. En başında da astigmatı gidermemek vardır. Astigmatta gözde yamulma sonucu ön mercek veya göz içindeki lens ’de kırışma vardır. Burada göz doktorunun düzeltme yönünde yapacağı çok şey vardır.
     Düzeltilmeyen astigmat: Veya buna yeterli düzeltilmeyen astigmat da demek gerekirdi. Astigmat önemli baş ağrısı, yorgunluk, başta dolgunluk ve sersemleme nedenidir.
Astigmat göz tembelliği ve şaşılık nedenidir.
Astigmat boyun ağrısı nedenidir, Yüzde ve başta hatalı pozisyon gelişir. Çenede yukarı dik veya aşağı yönelik ortaya çıkabilir. Veya astigmatı telafi etmek için yüz hafif sağa sola dönebilir. Hasta görüntüyü gören noktaya düşürmek için başa pozisyon verebilir. Bunların hep sorumlusu hatalı gözlük veren göz doktorudur.
     Astigmatı önlememek
     Göz hekimi olaylara yön vermek zorundadır. Cinayete giden polis değil, cinayeti önleyen polis gibi olmak zorundadır. Astigmat geliyorum der, kime, mesleğinin özünü kavramış göz doktoruna. Göz doktoru gözün üzerindeki baskıları kaldırmalı, göz kasları arasındaki dengeyi sağlamalı, bahar nezlesini iyi tedavi etmeli, keratokonusu önlemeli, hatalı gözlük vermemeli
     Astigmata neden olmak
     Yetersiz şaşılık tedavisi: Şaşılık göz kasları arasındaki denge bozukluğudur. Astigmat da aynı nedenle gelişir. Neden her şaşılıkta astigmat gelişmez? Bu gözün dışa beyaz tabakası skleranın ve göz ön merceği kornea kalın olması nedeniyledir. Şaşılıklarda sonradan astigmat gelişmeye başlar. Bu etkili şaşılık tedavisi yapılmaması ve az görmeye bağlı gözlerin kasılması sonucudur.
Görmeyen göz: Görme gayreti gözleri kasar, göz kasları arasındaki dengeyi bozar astigmata neden olur.
Hatalı gözlük: Göz ve beyin hatalı gözlüğe uyum sağlar ve gözde hatalı gözlüğe uygun yapısal bozukluklar geliştirir.
     Göz kapağı baskıları: Gözlük verip göndermek ve hastayı gözlüğe mahküm etmek, işin özü buradadır. Astigmatın en önemli nedenlerinden biri de göz kapağı baskılarıdır, hiçbir doktor hastasına göz kapağının baskısından kurtulmayı anlatmaz.
     Bahar nezlesi: Bahar nezlesi 9-10 yaş civarı çıkar ve 20 yaşına kadar sürer. Göz ön merceği korneayı bozar, önemli düzensiz astigmat (keratokonus)  nedenidir. Etkili bir tedavi astigmat oluşumunu engelleyecektir.

     İşin gözlükçü yönü: Bu işe gözlükçülük sanatı demek gerekir, mesleğin hakkını vermemek hastaya zarar verir. Gözlükçü doktorun, doktor da gözlükçünün hatalarını düzeltir durur. Gözlük verirken verteks, İşin gözlükçü yönüpantoskopik açı, camın bombesi, gözlüğün kavsi, camın kalitesi önemlidir. Siz bir gözlük reçetesinde bu özellikleri yazan kaç göz doktoru tanıyorsunuz? Ki gözlükçü bunu uygulasın.
     Astigmatta gözü gözlükle bozmak
Astigmatla göz fonksiyonlarını bozmak: Gözün onlarca fonksiyonu var, bunlar çalışır durumda tutmak ve bunların düzenini bozmamak gerekir.
      Astigmatla gözlüğe bağımlılık oluşturmak: Gözlük göz fonksiyonlarını üstlendikçe hasta gözlüksüz duramaz hale gelir.
      Astigmatla şaşılık oluşturmak: Artıyı yüksek tutarsanız dışa şaşı yaparsınız veya konverjans yetmezliği geliştirirsiniz, çocuk baktığı noktada iki gözü birleştiremez.
      Astigmatla gözü tembelleştirmek: Astigmattaki hatalı uygulamalar gözü tembelleştirir. Astigmatın genellikle  2/3 ünü reçete olarak vermek yeterlidir fazlası aberasyon (yanılgı, yansıma..) nedeniyle görmeyi bulanıklaştırır. Artıyı yüksek tutmak gözü tembelleştirir.
      Hastaya rahatsız etmek: Astigmatı yüksek tutmak, çukur görmeye, bulanık görmeye, baş ağrısı ve baş dönmesine neden olur.
     Doktor veya teknisyen hataları
      Ölçüm hataları: Ölçüm anında diğer göz kapatılarak ölçüm yapılmazsa eksende kayma olur. Aynı hastanın reçetelerinde eksenler 3-5 derece farklı eksende verilebilir.
      Göz doktoru ama işgüzar: Ekseni 173 yazar.  Güya çok hassas ölçtü. Bunlar göz doktoruna yakışmaz. İnanmayın, ne makineye ne de bu göz doktoruna… Bir sonraki reçetesi 177.dir.
      Mutlaka cam denenmeli: Dönen gözlük çerçevesinde hastanın camı döndürerek netleşen noktada eksen ayarlanmalıdır.
      Beynin hatalı eksene uyumu: Beyin hatalı eksene uyum sağlar ama göze sıkıntı verir. Makinenin ölçtüğü ile beynin kabullendiği farklı olabilir. Cam çerçeveye takılarak döndürülmeli ve iyi gören eksen belirlenmelidir.
      Doktor eksene göre farklı uygulamalar yapmak zorundadır: Hastanın alışamadığı, zor alıştığı eksenler vardır, göz doktoru yapacağı uygulamalar ile rahatsızlığa neden olmamalıdır.
      Ekseni deneyerek siz belirleyin: Çözüm cam eksenini döndürerek sizin belirlemenizdir.
      Mixt astigmatta hatalar zinciri: Hem artı hem de eksi olan astigmatlara mixt astigmat diyoruz. Görüntü hem sarı nokta önünde hem de arkasında düzlem şeklinde oluşur. Gözün en çok tembelleştiği astigmat tipidir, göz hekiminin bunda önemli payı vardır.
     İşin önemi: Mixt astigmat gözün durumuna göre ya artı veya eksi ağırlıklı düzeltmek gerekir. Bu o kadar önemlidir ki gözün başına çok belalar getirirsiniz.
     Astigmatı hangi eksende düzelteceğiz?
      İçe şaşılık varsa: İçe şaşılıkta uyum fazlalığı vardır ve uzakta uyum sıfırlar. Astigmatı düzeltirken artı eksende düzeltmek şaşılığı düzelmesine yardımcı olacaktır.
      Dışa şaşılık varsa: Eksi eksenden düzelterek şaşılığı kontrol altına almalıdır. Artı eksenden düzeltmek dışa şaşılığı artırmak demektir.
      Uzakta yakında şaşılık farklı ise:
Uzakta dışa şaşılık varsa eksi eksen ağırlıklı düzeltmek gerekir.
Yakında şaşılık varsa mixt astigmat artı eksen ağırlıklı düzeltilmelidir.
Konverjans yetmezliği varsa: Konverjans yakına bakarken iki gözü aynı noktada birleştirebilmektir. Konverjansla uyum işbirliği içinde çalışır. Artı eksi karışımı bir astigmatta gözlük verirken eksi eksenden düzelterek uyumu uyarmak, uyumu güçlendirmek gerekir.
     Göz tembel ise:
     Okul çocuğu ise: Okul döneminde yakın çalışma daha çoktur, mixt astigmat artı ağırlıklı düzeltilmelidir.
    40 yaşın üstünde ise: Yakın görememe (Prespiyop) başlamıştır, artı eksenden aksı düzenlemelisiniz.
      20-40 yaş arası: Kişinin kalemle, defterle, bilgisayarla, okuma yazma ile alakası yoksa eksi eksende düzelterek uzakta daha net görmeyi sağlamalısınız.
     Hoca Nasrettin, testi, çocuk ve gözlük: Hikâye malum.
    Suya giden çocuğu testiyi kırmadan dövmek. Sen biliyorsun da diğer göz doktorları bilmiyor mu diyeceksiniz. Benim ömrüm göz doktorlarının hatalı gözlüklerini düzeltmekle geçti. Belki de onlar haklı diyeceksiniz. Karar sizin.

     GÖZÜ GÖZLÜKLE BOZMAK: PRESPİYOPİ
     Prespiyopi 40 yaş sonrası yakını görememezliktir. Göz içinde mesafeyi ayarlayan ve görüntüyü sarı noktaya düşüren lens elastikiyetinin azalması, lens çevresindeki silyer kasın zayıflaması sonucu ortaya çıkar.
     İki ayrı hastalık: Hipermetrop ve Prespiyop iki ayrı hastalıktır. Hipermetrop yakını görmemezliktir, çocukluk yaşında başlar, göz ön arka çapı küçüktür. Yaş ilerledikçe göz ön arka çapı uzar, küçük numaralar kaybolur, büyük numaralar azalır. Prespiyop 40 yaşında başlayan yakını görmemezliktir.
     Prespiyop başlarken; Yaş kırk. Okumada sorunlar kendini gösteriyor.
*Yetersiz ışıkta az görme
*Akşamları az görme
*Küçük yazıları okumada zorlanma
*Yazıyı kol boyu kadar uzaklaştırarak görme.
Yakın görmemezlik neden doğuyor? Göz içindeki lensin elastikiyetinin kaybolması ve lens çevresindeki siliyer kasın zayıflaması sonucudur.
*Odaklama yetersizdir.
*Uyum yetersizdir.
*Fiksasyon yetersizdir. Bunların giderilmesi gözlük numarası artırılarak sağlanır. Bu daha kalın gözlük demektir.
*Numara artırıldıkça yük gözlüğe biner ve göz fonksiyonları giderek yetersiz hale gelir.
*Göz doktoru en önemli yüksek gözlükle görme sorumlusudur

     Prespiyopi' de gözü gözlükle bozmak:
Prespiyopi 40 yaşından itibaren gözü gözlükle bozmanın en tipik örneğidir.
      Yaşınız 40. Yakın görmede azalma başladı. +1.0 numara gözlüğü yakında görmede kullanmaya balayın. Çok değil bir ay sonra, bir ay önce gözlüksüz gördüğünüz yazıyı gözlük takmadan göremez duruma gelirsiniz.
     Neden böyle olur? Gözün koruyucu, olumsuzluklara karşı direnen bir gücü vardır ve sonuna kadar direnir. Direnmez duruma gelince artık gözlük kullanmak durumunda kalırsınız.
Yakın görmemezlikte ise metin gözden uzaklaştırarak bir süre görme sağlanır. Giderek uzaklaştırılırken bir süre sonra uzaklaştırılsa da göremez duruma gelir.
     Son ana kadar direnmek: Erken gözlük kullanmak gözlüğe bağımlı hale getirir. Bir ay önce gözlüksüz gördüğünüz yazıları bir ay sonra ancak gözlükle görürsünüz. Uzaktan okuyarak son ana kadar yakını gözlüksüz görmeyi sürdürünüz. 50 yaşına kadar bu yolla görebilirsiniz.
Göz doktorunun hatası? Hastaların isteği ile 40 yaşında gözlük hastayı bir ay sonra gözlüğe mahküm etmek demektir. Artık yakını gözlükle görmek zorundadır.
      Doktor dışı alınan gözlükler: Cami önlerinde veya bazı marketlerde yakın gözlüğü satılmaktadır. Bunlar kalitesiz ve göze zararlı gözlüklerdir. Önemli erken gözlüğe başlama durumlarındadır.
Hasta aydınlatılmalı? Erken gözlük kullanmanın gözlüğe ihtiyacı artırdığı anlatılmalıdır. Gözlüksüz okuma yöntemleri öğretilmelidir. Uzaklaştırılarak okuması ve ışığın göze yaralı kullanımı öğretilmelidir.
Erken kullanılan gözlük neden gözü bozuyor? Gözler görme gayreti içindedir ve bunda başarılıdır. Yakında gözlük kullanılmaya başlanınca göz kendini bırakır. Bir ay sonra, bir ay önce gözlüksüz görebildiğiniz bir metni gözlük takmadan göremezsiniz. Olay siliyer kası ile ilgilidir.
Hedefiniz ne olmalı? Hedefiniz 55 yaşına kadar yakını gözlüksüz görme olmalıdır. Daha fazlası mümkün mü?

     GÖZÜ GÖZLÜKLE BOZMAK. Anlatılacak o kadar çok şey var ki...Kısaca ve özeti burada. Ne yapmalı? Daha net görmeli, mükemmel görmeli. En önemlisi gözlüksüz görmeli. Olmadı daha düşük numara ile görmeli. Miyop başlamalı, miyop ilerlememeli, durdurulmalı. Hipermetropta uzağı gözlüksüz görmeli,yakında ufak numara ile gözlük gerekirse kullanılmalı, astigmatın önüne geçilmeli, giderilmeli, astigmatsız bir yaşam mutluluk. Yakını hiç değilse 55 yaşına kadar gözlüksüz görmeli. Görmeli, dolu dolu görmeli, mükemmel görmeli. Siz mükemmel gördüğünüze inanıyorsunuz. Acaba? Ne yapmalı? GÖZÜ GÖZLÜKLE BOZMAK  kitabı size çözümler sunacak.



 

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert