Hipermetrop Uzağı Neden Gözlüksüz Görmeli?

Hipermetrop yakını görememedir. Uzağı gözlüksüz görmelidir.

  2 çocuk ve gözleri +5,0 numara. Biri gözlüksüz görüyor, diğerinin gözlük numarasını +4.50 ‘ye düşürünce az görmeden dolayı rahatsız oluyor. Hipermetrop yakın görmemezliktir. Gözün ön arka çapının kısalığı Hipermetropi’ de göz ön arka çapı kısadır, görüntü gören noktanın arkasına düşer.  Kişi görüntüyü gören noktaya net düşürmek için aşırı gayrete girer. Bu baş ağrısı yorgunluk demektir.
Yakın görmemezlik: Hipermetrop yakın görmemezliktir. Uzakta kullanmak gerekmemektedir. Giderek bozulan fonksiyonlar nedeniyle kişi uzakta da gözlük kullanmak zorunda kalmaktadır.
Yorgunluk, baş ağrısı:  Hipermetropi’ de göz ön arka çapı kısadır, görüntü gören noktanın arkasına düşer.  Kişi görüntüyü gören noktaya net düşürmek için aşırı gayrete girer. Bu baş ağrısı yorgunluk demektir.  Görüntü yine de net değildir.
Çirkin görüntü: Hipermetrop camlarının ortası kalındır. Gözleri çok iri ve çirkin gösterir. Camdaki inceleme bunu kısmen düzeltir. Numara arttıkça gözdeki iri görünüm de artar.5 numaradan sonra giderek çirkin görünüm artar.
 Normalden iri görüntü: Hipermetroplar gözlükler her şeyi iri gösterir. Bu kişiye sıkıntı verir. Lens takınca normale yakın görür. İri görüntüler psikolojik yönden de rahatsızlık verir.
Ters tarafa giden görüntü: Hipermetropi’ de sağa sola baktıkça görüntü ters tarafa gider. Numara arttıkça bu durum daha belirginleşir ve kişiye çok sıkıntı verir. İçe şaşılıkta artma ve prizmatik etkiye neden olur.
 Tembelleşme riski: Hipermetrop en önemli göz tembelliği nedenidir. Numara arttıkça tembelleşme riski daha da artar. Hipermetropi’ de daha düşük gözlük numarası ile görme sağlanması gözde tembelleşme olasılığını ortadan kaldırır veya en aza indirir. Çünkü yapılan tedavi gözün fonksiyonlarını işler halde tutmayı sağlamaktadır ve tembelleşeme nedenleri ortadan kalkmaktadır.
Uyum (Akomodasyon) : Hipermetropide uyum bozuktur. Uyum kameranın her mesafeyi netleştirmek için yaptığı zumun gözdeki karşılığıdır. Uyum gayret ister bu gayret baş ağrısı ve yorgunluk demektir. Bu kişiyi gördüğü ile yetinmeye yönlendirir. Giderek göz tembelliği ve daha yüksek numara ile görme ihtiyacı doğar.  Uyum fonksiyonunu canlı tutarak daha az numara ile görmeyi sağlamalıdır.
Konverjans: Konverjans yakına baktığımız zaman iki gözü bakılan noktada toplamayabilme fonksiyonudur. Hipermetropi’ de konverjans da sorunludur.
Daha ekonomik gözlük: İnce cam pahalıdır. Daha düşük numara ile görmeniz ve uzakta gözlük kullanmamanız gözlük masrafını da azaltacaktır.          
      Daha büyük gözlükle görme ihtiyacı neden doğuyor?
 
 *Odaklama yetersizdir.
 *Uyum yetersizdir.
 *Fiksasyon yetersizdir. Bunların giderilmesi gözlük numarası artırılarak sağlanır. Bu daha kalın gözlük demektir.
 *Numara artırıldıkça yük gözlüğe biner ve göz fonksiyonları giderek yetersiz hale gelir.
 *Göz doktoru en önemli yüksek gözlükle görme sorumlusudur.
 *Görmedeki tembelleşme gözlüğe gereksinimi artırmaktadır.
 *Şaşılık gözlükle kontrol altına alınma gerektirmektedir.
 Yüksek artı numara:
 *Her iki gözün içe bakmasına neden olur, içe şaşılığı artırır, gözün tembelleşmesine neden olur.
 *Prizmatik etki nedeniyle bakılan gözler bakılan noktada toplanamaz. (Konverjans bozukluğu)
 *Bu merkezi görmenin gelişmemesi ve gözde tembelleşme demektir.
       Bifokal gözlükte yakında daha fazla artı numara eklenmesi nedeni ile prizmatik etki daha da artar, içe şaşılık ve bakılan noktada gözü toplayamama daha da fazla artar. Göz daha fazla tembelleşir.

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert