Keratokonusu Başlatmamak

Keratokonus gözün önemli hastalığıdır.

        KERATOKONUSU BAŞLATMAMAK

       Keratokonus göz ön merceğinin öne doğru balon vermesidir. Düzensiz astigmata neden olur. Göz ön merceği giderek incelir. Gözlük yarar vermez. Sert lensle görmeyi artırmak gerekir.
      Kornea yumuşak bir dokudur:  Kornea gözün ön merceğidir. Görme de çok önemli yer tutar. Kornea yumuşak bir dokudur, göz topunu hafif bir yamulmasından etkilenir. Göz kasları arasındaki dengenin bozulması gözde kasılmaya neden olur. Bu kasılma göz küresinde yamulmaya neden olur. Çok hafif yamulma ön mercekte az bir kırışmaya ve astigmat denilen eğriliğe neden olur. 
      Astigmat nedir? Astigmat göz ön merceğinin (Kornea) veya göz içindeki lensin eğriliği veya yamukluğudur. En çok da korneanın eğriliğidir. Görüntü hem uzakta bulanık hem de yamuktur. Önemli baş ağrısı nedenidir. Gözlükle düzeltilse bile netlik yeterli değildir.
      Astigmatta korneadaki olay: Göz ön merceği korneanın dikey ve yatay ekseni kırıcılıkta yani gören noktaya görüntü göndermede eşit değerdedir. Dikey ve yatay ölçüleri yaklaşık aynı miktardadır. Astigmatta bu eksen farklı ölçülere dolayısı ile kırıcı güce ulaşır. Görüntü gören noktaya bir nokta halinde değil bir çizgi halinde düşer. Verilen astigmatlı camlar korneanın dikey ve yatay ekseninin eşitler ve görmeyi sağlar.
      Astigmatın oluşması: Astigmatın en önemli kaynağı korneadır. Top şeklindeki gözün yamulmasıdır. Korneadaki çok hafif kırışma astigmata neden olur. Göz üzerine en ufak baskı astigmata neden olur.
Göz dış kasları arasındaki denge bozukluğu: Kaslar arası denge bozukluğu astigmat oluşumuna neden olur. Bunun farkına varılıp erkenden önlenmesi astigmatı sonlandıracaktır. 
Bir gözde uyum fazlalığı: Gözler arası uyum gücünün farklı olması o göz kaslarının aşırı kasılmasına ve göz topunda yamulmaya ve korneada kırışmaya neden olur. 
Kas tonusu: Göz dışı kasların tonisitesinin (gerginliğinin) değişmesi göz küresinin ve korneanın şeklinde ve kırıcılık durumunda değişmeler izler.                        
Göz kapağının etkisi: Göz kapağındaki aşırı gerginlik oluşturacak bozukluklar önemli astigmatizma nedenidir. Bozukluk düzeltilip gerginlik alındıktan sonra kalan astigmat için tedavi uygulanır.
Ufak değişmelerde büyük hasarlar: Göz hassas bir organdır, çok küçük değişikliklerde çok büyük bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Göz ön arka çapındaki 1 mm.lik bir uzama 3 derecelik bir miyop oluşturmaktadır. Ön mercekteki hafif bir kırışıklık hastada önemli astigmatlar doğurmaktadır.
Gözü ovalamanın zararları? Gözü ovalamanın göze çok zararı var, hastalığın ilerlemesine neden olur. Gevşek kornea kollagen liflerinin daha da uzamasına neden olur.
*Bahar nezlesi ve göz kuruluğu: Bahar nezlesini ve göz kuruluğunu iyi değerlendirmelisiniz. İkisi de gözde kaşınma nedenidir, gözü kaşımanıza neden olur. Tedavisini önemseyiniz.
 
      KERATOKONUSU BAŞLATMAMAK MÜMKÜN MÜ?
      Keratokonus göz doktoruna geldiği zaman çoğu vakalar geç kalmıştır. Hasta gördüğü ile yetinir veya gözlük takmak istemeyebilir. Doktora geç kalmış olarak gelmektedirler.
*Tanıda atlama: Hastaya gerekli zamanın ayrılmaması, özel muayenelerin yapılmaması da göz hekiminin atlamasına ve ilerleye neden olmaktadır. Konuyu iyi bilen ciddi göz muayenesi yapan göz doktorunu seçmelisiniz. Yeterli cihaz değil en basit Skiyaskopi muayenesi yapan göz hekimi keratokonusu atlamaz. Otorefraktometre ölçümleri göz hekiminin Skiyaskopi alışkanlığını bıraktırmıştır.
*İrsiyet: Keratokonusun bir bölümünde genetik bir geçiş söz konusudur. Genetik geçişli birçok hastalıkla birlikte olabilir. Genetik çalışmalar henüz yeterince başarı sağlamamaktadır.
*Bahar nezlesi: %30 vakada bahar nezlesi keratokonus oluşmasına neden olur. Bahar nezlesi için alacağınız önlemler keratokonus’ un %30 gibi önemli bir kısmının oluşmasını önleyecektir.
*Kaşıma: Aşırı kaşıma kollagen lifleri arasındaki bağı gevşetmektedir. Gözyaşı yetersizliği ve alerjiler önemli kaşıma nedenidir. Soğuk suyu avucunuza alarak göz banyosu yapmanız, suni gözyaşı ve alerji damlaları kaşınmalarınızı giderecektir.
*Miyop ve yeterli görmeme: Keratokonusda gözlükle görme yeterli değildir. Göz hekimi keratokonusu akla gelmeli, önlemini almalıdır.

*Kontakt lens korneada çarpılma-eğilme nedenidir: Kontakt lens doktor kontrolünde kullanılmalı, korneanın bozulmasına izin verilmemelidir.

     KERATOKONUSU İLERLETMEK

     Keratokonusu ilerletmemek için bazı önlemleri almanız mümkündür.
*Miyop bir gözlük kullanıyor ve en alt sırayı yeterince net görmüyorsanız, astigmatınız varsa keratokonusu aklınızdan çıkarmamalısınız.
*Göz kapağı kaslarını göze baskısının önlenmesi
*Göz kasları arasındaki dengenin egzersizle sağlanması
*Uyum fazlalığının gevşetilmesi
*Az gören gözlerde gözün görme gayretine girmesinin önlenmesi
*Göz dış kaslarının tonusunun (Gerginliğinin) giderilmesi
*Gözün ovalanmaması
*Cross link B vitamini ve Ultraviolet ışık uygulamasıdır, ilerlemeyi durduracaktır.
     Unutmayın! Gözdeki ufak hasarlar önemli harabiyetleri başlatır.
 
Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert