Prespiyopi / Yakını Görememe

Yaş 40 a gelince yakını görememe şikayetleri başlar.

   Yakını görmeme yaşlanmaya ilk adımdır. Devamı gelmektedir. Olayı iyi değerlendirmeniz ve 40 yaşı ile birlikte diğer yapısal bozuklukların da önüne geçmeniz gerekmektedir.
     Mükemmel gözler size yaşlılıkta da gerekmektedir. Önlemini alın. Yaşlılığınızda rahat edin.
      YAŞLANDIKÇA NELER DEĞİŞİYOR?
     Yaşlandıkça görmede de gerilemeler başlar. Kişinin bakışlarından görmede azalma olduğunu hissedersiniz. Göz muayenesinde önemli bir bozukluk olmasa da hasta görmesinin azaldığını anlatır. 
      Olay 2 yönde gelişmektedir: 
a.Dokuların ve hücrelerin yaşlanması b.Göz fonksiyonlarının giderek gerilemesi.      
     Nedir şikâyetleri?
Işıklanmaya ihtiyaç  artmıştır: Gençler tarafından çok rahatça görülen bir ortam 3-4 defa daha fazla aydınlanma ile net görülebilir. Gece dışarı çıkma istemez. Çıkınca bir tedirginlik olur, yanlış hareket etmek istercesine davranır. Çünkü görme net değildir.
Derinlik hissi azalmıştır: Kaldırım yüksekliği, küvetin derinliği, mesafelere karar vermede zorlanma başlar.
Yakına odaklamada azalma: Göz içindeki mesafe ayarlayan lenste elastikiyet kaybı sonucu 40 yaşından itibaren yakına odaklama azalır. Yakın gözlüğü numarası giderek artar.
Azalmış renk hassasiyeti: Benzer, birbirini okşayan renkleri karıştırma.  Pembe, sarı, açık yeşil, kahverengi-siyah, mavi-yeşil, mor-laciverti ayıt etmede zorlanırlar.
Göz ışıktan fazla rahatsızlanır: Parlak ışığa maruz kalınca lensin  zararlı ışığı süzme özelliğinin azalması nedeniyle, kırıcı ortamdaki lekeler nedeniyle ortaya çıkan yansımalar hastayı rahatsız eder.
Azalmış kontrast duyarlılık: Birbirine çok yakın tonları ayırt etmekte zorlanma. renk, kontrast, ışık algılamalarında karar verememe.
Adaptasyon zorluğu: Ortam değişikliğine adaptasyon zorluğu parlak ve koyu, loş ortam arasındaki yer değiştirmede 3 defa daha uyum zamanı, çabalama gerekir.  Gece lokantadan  dışarı  çıkışta buna sık rastlanır.  
     Olay nedir?
*Göz kaslarındaki zayıflama
*Lenste elastikiyet kaybı
*Hücrelerin yaşlanması
*Yeni hücre oluşumunun yeterli olmaması
*Kornea, lens ve vitreus gibi gözün saydam ortamlarının saydamlığının azalması önemli nedenlerdir.     
     Neler yapmalı?
     Yapılacak uygulamalar bir koruyucu hekimlik önlemidir. Göz içi ve dışı kasları yeniden fonksiyonel duruma getirmek gerekmektedir. Vitamin desteği dokulara canlılık getirecektir. Göze kan akımını artırıcı uygulamalar yapılmalıdır.
     Prespiyopi’ yi geciktirmek: 40 yaşından itibaren yakın görmedeki bozulmayı egzersizle  50-55 yaşlarına kadar geciktirmek mümkündür.  40 yaşına gelmeden önlemini alınmalı ve egzersizlere başlanmalıdır. Prespiyopi egzersizleri sitemizde anlatılmaktadır.
     İlaç desteği: Vitamin desteği mutlaka gerekmektedir. Göz için geliştirilmiş özel vitaminler eczanelerde satılmaktadır. Özellikle sarı nokta (Fovea) yı besleyici vitaminler alınmalıdır.
     Fonksiyonların yeniden sağlanması: Gerileyen fonksiyonlar egzersizle güçlendirilir. Egzersizle daha net görme sağlayabilirsiniz.
     3 boyutlu görme egzersizleri
     Kontrast duyarlılık egzersizleri
     Odaklama,
     İzleme,
     Algılama,
    Görsel hafıza… egzersizleri ile görmeyi ve beyni canlı gözü fonksiyonel tutmalı.
Foveayı korumak: Sarı noktayı koruyun. Maküla denilen sarı nokta görmenin can damarı. Yaşlılık, şeker, tansiyon, damar sertliği, kalp hastalıkları, güneşin zararlı ışıkları, beslenme bozuklukları, alınan hatalı ilaçlar gören noktayı bozar.
Güneş: Güneş gözlüğü dostunuz güneş aynı zamanda düşmanınızdır. Güneşi az Danimarka ‘da yakın görmemezlik, katarakt, sarı nokta hastalığı çok geç başlarken güneşi fazla Hindistan ‘da daha erken ve daha sık olarak ortaya çıkmaktadır. Kaliteli, zararlı ışınları süzen bir güneş gözlüğü sizin için çok yararlı olacaktır.
Göz tansiyonu: 40 yaşını geçenler, göz tansiyonuna dikkat! 6 ayda bir göz tansiyonunuzu ölçtürmelisiniz.

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert