Bebekte Göz Tembelliği

Bebekte göz tembelliği tesadüfen veya bilinçli anne babanın kontrol muayenesi ile ortaya çıkar.

    BEBEKTE GÖZ TEMBELLİĞİ
    
Bebekte göz tembelliği tesadüfî muayenelerle ortaya çıkarken son yıllarda ailelerin bilinçlenmesi ve çocuk doktorlarının bebeği göz doktoruna göndermelerindeki ciddi tutumları erken dönemde tanı konmasını sağlamıştır.
      Bebek doğduktan 3-4 ay sonra yeniden göz doktoru kontrolüne  götürmelidir. Özellikle ailede yüksek artı numara gözlük kullananlar varsa biri varsa. Bebekte göz tembelliği önemli şaşılık nedenidir.                                                                             
     Göz neden tembelleşir?  
     Sarı noktaya görüntünün düşmemesi veya net düşmemesi o gözde tembelleşmeye neden olur.
*İyi gören gözü kullanma, az gören gözü daha az kullanma gözü tembelleştirir.  Beyin iyi gören gözü daha çok kullandırır.
 *İki göz arasında numara farkı çoksa bebek düşük numaralı gözü daha fazla kullanır, yüksek numara tarafı tembelleşir.                                                                                                                                                                                                                                                             
*Gören noktanın uyarılmasını engelleyen durumlar gözü tembelleştirir. 
*Gözlerden birinin çeşitli nedenlerle az görmesi: Gözlük numarası, gözün önündeki engeller (katarakt gibi..) 
*Bebek keyfi: Bebek gördüğü ile yetinir, odaklama ve uyum yapma zahmetine girmez. Bu da görüntünün gören noktada net oluşmasını engeller ve göz tembelleşir.                                                                                                      
      Bebekte hangi göz tembel?
*Daha yüksek numaralı  göz tembeldir.
*Kayan göz tembeldir.
*Astigmatı fazla olan göz tembeldir.
*Çocuk bakışları ile tembel gözü hissettirebilir. Tembel göz rahatsızdır, çocuk o gözünü zorlar, ara sıra kayma başladıysa çift görür, az gören gözü kapatarak çift görmeyi önler.
     Hangi numaralar tembelleştirir?
 *İki göz arası 1,5 numara ve fazlası numara farkı gözü tembelliğe götürebilir.
*Astigmatlı göz tembelleşir. İki gözde de astigmat varsa astigmatı daha çok olan göz daha tembeldir ve şaşılık da ortaya çıkabilir.
     Şaşı bebek ve göz tembelliği:
Göz kayınca çift görür. Beyin çift görmeyi önlemek için beyin görüntüyü gölgeler. (Supressiyon)  Bu gölgeleme  düzeltilmezse göz tembelliğine dönüşür. Bebek doktor kontrolünde ise  göz doktoru  basit bir şekilde supressiyonu giderir.  Hem göz tembelliğini hem de şaşılık oluşmasını önler.
    Bebekte yüksek artı numara varsa sorunlar başlar:    
     Bebekte yüksek artı göz numarası varsa aile gözde tembelleşme olmaması için özel uygulamalar yapmak zorundadır.
*Bebek uyum yapmıyor, gördüğü ile yetiniyor: Bu en önemli göz tembelliği nedenidir. Görüntü gören noktaya silik düşmektedir. Mutlaka uyum egzersizleri yapılarak uyum düzene konmalıdır. Gözü kapatmak uyum düzenini tümden bozar.
*Bebek odaklamıyor: Bebek gördüğü ile yetiniyor, çünkü fazlasına ihtiyacı yok. Odaklama da yapmıyor. Odaklamamak gören noktada görüntüyü netleştirmemek demektir, en önemli göz tembelliği nedenidir. Bebeğe odaklama egzersizleri yapılmalıdır. Sağlam gözü kapatmak odaklamayı da yeterince geliştirmez.
*Uyum konverjans’ ın iş birliği içinde çalışmıyor: Uyum kameranın her mesafeyi netleştirmek için yaptığı zumun gözdeki karşılığıdır. Konverjans baktığınız noktada iki gözü toplamadır. Bir birim uyum yapma 3 birim içe dönme yapar. Bu ikisinin iş birliği içinde çalışmaması en önemli göz tembelliği nedenidir. Göz doktoru egzersizle bunu sağlamalıdır. Gözü kapatmak bu düzeni daha da bozmak demektir.
l

Bebekte astigmatı önemseyin! Astigmat önemli göz tembelliği ve şaşılık nedenidir. Göz tembelliği ve şaşılık tedavisinin başarısızlığına neden olur. Bebekte astigmat kolayca düzeltilebilir ve mutlaka uygulanmalıdır.
l

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert