Bebekte Göz Tembelliği Tedavisi

Hızınız kaplumbağa gibi değil yüz metre koşusu gibi olmalı, cansız manken gibi değil defile gibi aktif olmalısınız.

     BEBEKTE GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİ

     Bebekte göz tembelliği tedavisi asla ve asla gözü kapatmak olmamalıdır. Göz tembelliği göz fonksiyonlarının çalışmaması sonucu ortaya çıkar. Odaklama, izleme, uyum, siliyer kas ve göz içindeki lens gerektiği gibi çalışmamakta ve tembellik gelişmektedir. O halde etkili olan bu fonksiyonları işler halde tutmak göz tembelliğini de düzeltecektir. Sağlam gözü kapatmak yeterli etki sağlamaz ve göz fonksiyonları yeterince çalıştırmaz.
     Ön değerlendirme: Tedaviye başlamadan bazı durumlar değerlendirilmelidir:
     Göz tembelliğinin özelliği önemli:
*Göz tembelliği derin olabilir kapatmayla asla ve asla düzelmez.
*Yüksek numara ve astigmatlarda düzelme şansı azdır.
*Şaşılık varsa şaşılık tedavisi de aynı anda tedaviye eklenmelidir.
*Şaşılık ameliyatı olanlarda şaşılığın bozduğu göz fonksiyonları nedeniyle tembellik basit bir kapatma ile düzelmez.
* İki göz arası numara farklılığında göz tembelliği derindir ve kapatma dışında yapılan tedavi yeniden bozulur.
     Her hastaya özel yöntemler: Gözün durumuna göre farklı yöntemler uygulanmaktadır. Basit yöntemlerden özel yöntemlere geçilmelidir. Bunların belli bir sırası vardır. Hastanın göz tembelliği tedavisine cevabına göre yeni uygulamalar tedaviye eklenir.
*Aktif tedavi yöntemini seçmelisiniz. Kapatma geniş alan tedavisidir, aktif tedavi görme noktası ve beyin üzerine direk etkili bir tedavidir.
*Gözü fonksiyonel tutmak en hızlı ve başarılı tedavi yöntemidir.
*Mutlaka düşük gözlükle görme egzersizleri tedavi öncesi devreye sokulmalıdır.
 
     Neler yapmalı?
a.İki gözü ayrı çalıştırmak: Gözü kapatmadan her iki gözü ayrı ayrı çalıştırmak gerekir.
b.Gözlerin tercihli kullanımı: Devamlı iyi gören gözün kullanılması diğerinin tembelleşmesi demektir. Doktor hasta gözlüğünde yapacağı değişiklikle tembel gözün tercihli kullanımını sağlamalıdır.
c.Görüntüyü her iki gözde gören noktada tutma: Görüntü göz dibinde geniş bir alan şeklinde oluşur. Gören noktada tutarak o bölgeyi daha fazla çalıştırmayı amaçlamaktadır.
d.Şaşılık varsa kaymayı iki göze dağıtma: Tek gözün kayması o gözün daha az kullanılması, dolayısıyla göz tembelliğinin devamlılığı demektir. Hasta iki gözünü de kullanır duruma getirilmelidir.
e.Gören noktaya kaliteli bir görüntü düşürmek: Gören noktaya düşen görüntü net, normal büyüklüğünde ve kaliteli olarak düşürülmelidir. Eğri büğrü ve silik olmamalı. Gören nokta dışına düşmemelidir. Beyin tarafından gölgelenmemelidir.
f.Uyumu göz tembelliği tedavisinde kullanmak: Görüntüyü netleştirme, kameranın her mesafeyi netleştirmek için zum yapmasının karşılığıdır. Uyum egzersizler ile gören noktayı uyarmak ve çalıştırmak için yararlanılmalıdır. Hızlı bir düzelme için göz hekimi bunu sağlamalıdır.
g. Gözü fonksiyonel tutmak en hızlı ve başarılı tedavi yöntemidir. Bebeğe odaklama, uyum, izleme, fiksasyon, konverjans egzersizleri yaptırmak gerekmektedir. Nasıl?
     Aktif tedavi özel aletlerle yapılır: Göz tembelliği tedavisine cevaba göre değişik aletler tedaviye sokulur. Çok özel gözlükler kullanılır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    

 

Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert