Çocukta Göz Tembelliği

Çocukta göz tembelliği önemli bir sorundur. Okul başarısında, meslek seçiminde, işe alınmada, sürücü belgesi alımında önemli sıkıntılar yaşatır.

       GÖZ NEDEN TEMBELLEŞİR?

     Gözü yeterince kullanmama, görüntünün gören noktaya hatalı düşüşü, görüntü önündeki engeller gözü tembelleştirir. Gören noktada ve beyinde fonksiyonel ve hücresel kayıplara neden olur.
Gören noktaya görüntü yeterince düşmemesi:
*Gören nokta önünde katarakt gibi
*Gözlükle düzelebilen kusurlar
*Görüntünün gören nokta dışına düşmesi
*Görüntünün kalitesinin bozulması
*Şaşılığa bağlı görüntü gölgelemesi (Supressiyon)
     Bunlar gören nokta ve beyinde hücrelerin yeterince çalışmasını engeller, görmeyi düzenleyen hücre sayısının azalmasına, fonksiyon kayıplarına neden olur.
Gözün birini yeterince kullanmama gözü tembelleştirir:Kullanılmayan organ tembelleşir.. Kolunuzu birkaç ay bağlayın ve kullanmayın. Birkaç ay sonra kolunuzun inceldiğini ve zayıfladığını, hareket kabiliyetinin azaldığını göreceksiniz.  Gözün yeterince kullanılmaması onu tembelleştirir.
     Göz neden kullanılmaz?
*İki göz arası numara farkı iyi gözün kullanılması diğer gözün tembelleşmesiyle son bulur.
*Uyum bozukluğu: Uyum kamera gibi görüntünün netleştirme olayıdır. Gözler arası numara farkı farklı uyumlara neden olur ve görüntü netliği bozulan taraf tembelleşir. Yüksek numaralı göz daha fazla uyum gayreti gerektirir veçocuk daha fazla uyum yapma gayretine girmez.
 
     Göz tembelliğinde neler bozulur? Göz tembelliği ile beraber gözün birçok fonksiyonu da bozulmuştur. Sadece bir gözün az görmemesi olarak düşünülmemelidir.
*Beyinde hücre azalması ve hacimlerinin küçülmesi: Beyne gelen uyarımların yetersiz, görüntünün bulanık olması hücre sayılarında azalmaya, büyüklüklerinde küçülmeye neden olur. Bu hücreler renk görme, şekil ve hareket algılama yönünden uzmanlaşmışlardır. Bu fonksiyonlarını yeterince yapamamaktadırlar. Gözlerden kaliteli, net ve tek görüntü gönderilmesi ile bu hücreler sağlıklı bir şekilde gelişir.
* Binoküler görüş: Göz tembelliğinde iki gözle tek görme bozulur. Bebek tek gözünü yani devamlı iyi gören gözünü kullanmaktadır. Bu füzyonun, eş zamanlı algılamanın, görüntü tamamlamanın, 3 boyutlu görmenin bozulması demektir.
*Füzyon: Sağ ve sol gözden gelen görüntülerin beyinde birleştirilme işlevi az gören gözden gönderilen görüntülerin bozuk olması nedeniyle yeterince gerçekleştirilmez.
*3 boyutlu görme: Göz tembelliğinde derinlik hissi azalır ve 3 boyutlu görme mutluluğu biter.
*Eş zamanlı algılamaz: Bir gözün az görmesine neden olan bozukluklar eş zamanlı algılamayı da bozar. Bu netlik azlığı demektir.
*Görüntü tamamlama bozulmuştur. Her iki gözden gelen görüntüler birbirini karşılayan (Korrespondan) noktalarla görme alanındaki eksikleri tamamlar. Sol gözün görüntüsü iridir, netlik sağlanmaz. Korrespondan noktalar az gören gözde bozuktur. Bu bazı bölgeleri bulanık görmek demektir.
*Farklı numara farklı uyum gücü demektir. Uyum kameranın her mesafeyi netleştirmek için yaptığı zumun gözdeki karşılığıdır. Artı numaranın fazla olduğu tarafta gözün uyumu da bozulmuştur.net görmek için yapılan uyum gayreti gözde içe kaymaya neden olabilir.
*Önce supressiyon gelişir. İki gözün görüntü büyüklünün aynı olmaması, gören noktaya ve beyne farklı büyüklükte düşmesi çift görmeye neden olur. Beyin çift görmeyi engellemek için o gözün görüntüsünü gölgeler.
*Bunu göz tembelliği izler. Supressiyonun çözülmemesi gözde ampliopi denilen tembellik oluşmasına neden olur.
 *Gözlerin tercihli kullanımı: Sağlam göz kullanımda tercih edilir. Devamlı iyi gören gözün kullanılması diğerinin tembelleşmesinin devamına neden olur.
*Baş dönmesi baş ağrısı nedenidir: Derinlik olması ani hareketlerde baş dönmesine neden olur Bir tek gözün kullanılması yorgunluk ve uzun süreli göz kullanımlarında baş ağrısı nedenidir. İlave bilgi sasibebek.com
 
 
 
 
 
 
Main Midle Holder Not Insert
Main Right Holder Not Insert
Bottom Holder Not Insert